MMM Art

Art Circle

Portret - Bruno PaladinDelo - Bruno Paladin - 01Delo - Bruno Paladin - 02Delo - Bruno Paladin - 03Delo - Bruno Paladin - 04Delo - Bruno Paladin - 05Delo - Bruno Paladin - 06Delo - Bruno Paladin - 07Delo - Bruno Paladin - 08Portret - Bruno Paladin - 02Delo - Bruno Paladin - 09Delo - Bruno Paladin - 10Delo - Bruno Paladin - 11Delo - Bruno Paladin - 12

Bruno Paladin

Rojen leta 1951 v Reki na Hrvaškem. Poleg slikarstva se ukvarja tudi z ilustracijo, grafiko, oblikovanjem in scenografijo. Doslej je imel več kot petdeset samostojnih razstav in je sodeloval na več kot tristopetdesetih skupinskih razstavah na Hrvaškem in v tujini ter za svoje delo prejel več nagrad. Njegova dela se nahajajo v umetniških zbirkah na Hrvaškem in po svetu. Živi in ustvarja v Reki na Hrvaškem.

~

Bruno Paladin je reški slikar, ki se ukvarja še z grafiko, oblikovanjem, scenografijo ter izdelovanjem lutk in mask. Nedvomno njegova umetniška heterogenost pušča sledi tudi na izključno slikarskem področju. Platna pogosto niso le prizorišče, kjer spregovori barva, temveč se temu prvinskemu slikarskemu materialu pridružujejo tudi drugi.
Slikar je v novem ustvarjalnem okolju nadaljeval s tematiko Babilonskega stolpa. To je motiv, ki ga spremlja že več let, v Medani pa je dobil še eno izmed številnih izvirnih variacij.
Izpoved se je udejanila v obliki triptiha, ki postane le izsek iz slikarjeve dolge pripovedi.
Množica arhitekturnih elementov se znajde na slikovnem polju, brez reda, v nekakšnem kaotičnem stanju. In vendar je to le varljiv občutek.
Arhitekturni detajli se nizajo drug poleg drugega ter se nadgrajujejo v trdno »zidano« in premišljeno kompozicijsko zasnovo. Med njimi vladata tesna povezanost in medsebojna soodvisnost. V bolj ali manj izrazite konture so zajete barvne ploskve, ki zaradi hrapavosti slikovne površine zgubljajo intenziteto. Barvna skala spominja na barve peska, opeke in različnih drugih gradbenih materialov.
S Paladinovo pomočjo nastaja verna odslikava motiva babilonske zmede.

~

Reški slikar Bruno Paladin že več kot dvajset let bogati likovno ustvarjalnost sicer heterogenih področij. Pomembno obdobje v njegovem opusu predstavljajo »Babilonci«. Motiv Babilonskega stolpa je slikarja spremljal tudi na prvo druženje umetnikov v Medani. Lansko leto je na MMM art – u tematiko zapustil, skupaj z njo pa tudi nežnejšo barvno skalo. Nedvomno se v njegovem ustvarjanju v zadnjem času pojavlja reduciranje. Čutiti ga je bilo tudi v slikarjevi svojstveni projekciji obalnega pejsaža. Avtor z izbranimi, izrazno močnimi, čeprav maloštevilnimi sredstvi spregovori o obali in morju ob njej. Barvna skala je omejena zgolj na barve, ki asocirajo na izbrani svet. Intenzivnosti modrine se pridružujejo belo-sivi nanosi. Dominantna je še vedno prečiščena, stilizirana risba, ki se »zajeda« v strukturirano, reliefno razgibano površino slikovnega polja.

~

Bruno Paladin se že sedem let ukvarja s starozavezno tematiko in v številnih ciklih pripoveduje svoja videnja zgodbe o Babilonu. V Medani je avtor pripravil popolnoma nov likovni nagovor. Izbrana vsebina je z uporabo medeninastih kosov – elementov babilonskega stolpa, doživela novo rojstvo, imenovano Krpanje Babilona. Bogati simbolnosti babilonske resničnosti se pridružuje tudi svojstena, sveža in pomensko bogata oblika pripovedi. Paladin je zapustil dvodimenzionalno površino in sliko spremenil v objekte s sakralnostjo antičnega, v nekakšne kapelice preteklega. To so votivne podobe, ki že z obliko spominjajo na nekaj svetega, na predmet čaščenja in klanjanja. Svetost pa se skriva tudi znotraj okvirja.
Elemente babilonskega stolpa avtor sestavlja s šivanjem. V izbrani prostor jih postavlja premišljeno, lahkotno, v želji, da bi pričaral zračnost in s tem sliki – objektu omogočil dihanje in polnost življenja. Vsak posamezen košček je dragocen, je kot nekakšna relikvija, postavljena v leseno kapelico. Kompozicija je vertikalno naglašena, usmerjena proti vrhu, proti svetlobi, saj je navsezadnje želja vsakega človeka dvigniti se v višave, v nek prevzvišen cilj, v kraj, od koder prihaja luč.
Takšna umetnina je nedvomno rezultat razmišljanj in poglobljenih iskanj avtorja v sferah posredno spoznavnih biblijskih zgodb, kjer vsak nov likovni korak odmeva v simbolnosti.

abrunopaladinportret

AfotoBrunoPaladin

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©