MMM Art

Art Circle

Portret - Erik LovkoDelo - Erik Lovko - 01Delo - Erik Lovko - 02Delo - Erik Lovko - 03

Erik Lovko

Rojen leta 1953 v Postojni. Na likovni akademiji v Firencah je študiral slikarstvo, kjer je diplomiral leta 1976. Študij je nadaljeval na ljubljanski Akademiji za likovno umetnosti, in sicer na kiparski specialki pri prof. S. Tihcu. Študij je končal leta 1979 in kot svobodni umetnik ustvarjal v Postojni. Kasneje se je zaposlil kot profesor umetnostne vzgoje. Na svoji umetniški poti se poleg kiparstva, slikarstva in grafike ukvarja tudi z ilustracijo in karikaturo.

~

Slika Erika Lovka, nastala na srečanju v Medani, predstavlja moškega, ki igra biljard. Z njo nam avtor predstavlja še en figuralni lik iz svoje bogate zakladnice. Figura obvladuje dvodimenzionalni ekran slikovne površine in polja, ki so ustvarjena znotraj danega prostora. Realistično – nadrealistična živi. S svojo pojavnostjo v določenih značilnostih spominja na nekatera pretekla umetnostno zgodovinska obdobja, vendar jo je avtor popolnoma prilagodil osebnemu, izvirnemu, specifičnemu načinu utelešenja. Njeno telo je precizno, dovršeno zabeleženo, z močjo risbe in živahnostjo barve. Učinkuje polnoplastično, kot bi bila izoblikovana iz materialne tvarine. Čeprav odigrava na prizorišču osrednjo in najpomembnejšo vlogo, pa niso zanemarljivi številni predmeti, ki jo obkrožajo. Avtor jih premišljeno raztresa po slikarskem platnu. Nadaljujejo simbolno naglašeno likovno zgodbo, ki ima svoj začetek ali pa vrhunec prav v Lovkovi junakinji – figuri, tokrat v igralcu biljarda. Z njo se zgodba dopolnjuje, razpleta ali zapleta. Njena sporočilnost je spoznavna, lahko pa predstavlja tudi globlje pomenske prispodobe. Tako postaja zgodba vse bolj skrivnostna, celo mistično obarvana.
Človeškemu liku in predmetom, torej igralcem likovnega odra, je slikar namenil nekakšen prostor in vendar se zdi, da niso prizemljeni, da znotraj danega okvirja lebdijo v zraku. To pripomore k stopnjevanju napetosti in pričaranju posebnega atmosferskega vzdušja.
Specifičnost upodobitev je še izredno živahna barvna skala, ki v določenih nanosih celo žari in daje fascinantne učinke. Zanimive so tudi drzne kombinacije barvnih partij.
Torej, vse deluje v slikarjevem stilu - nenavadnost in simbolnost, stopljeni v avtorsko prepričljivo govorico, ki se oplaja s klasičnim, a odeva v modernistično preobleko.

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©