MMM Art

Art Circle

Portret - Franco DugoDelo - Franco Dugo - 01Delo - Franco Dugo - 02Delo - Franco Dugo - 03Delo - Franco Dugo - 03Delo - Franco Dugo - 05franco dugo01franco dugo02franco dugo04franco dugo05franco dugo06franco dugo07franco dugo08

Franco Dugo

Rojen leta 1941 v Grgarju. Ukvarja se s slikarstvom in grafiko. Med leti 1989 in 1995 je poučeval grafične tehnike na Umetniški akademiji v Benetkah, leta 1996 pa na Likovni akademiji v Firencah. Njegova dela se nahajajo v znanih zbirkah v Italiji in tujini. Sodeloval je na pomembnih mednarodnih bienalih po vsem svetu in za svoje delo prejel več priznanj. Živi in dela v Gorici.

~

Vsak trenutek dneva v Brdih ponuja drugačno veduto in Franco Dugo nam z vsako slikovno površino prinese svojtven utrip tega koščka sveta. Zapis privre iz slikarjeve notranjosti. Globoko tja se namreč zasidra realna stvarnost. Ko se avtor vrne v atelje, se videnja ponovno rodijo, oplemenitena s slikarjevo notranjostjo, z njegovimi čustvenimi stanji in osebnimi podoživljanji. V tankočutnem in prefinjenem beleženju ni prisotna želja po mimetično naglašenem zapisu, ampak zvestoba do občutij, ki jih je videno zapustilo v slikarju. Iz specifičnega atmosferskega vzdušja in svojstvenega svetlobnega trenutka se daleč na obzorju riše nežna podoba vasi, v kateri je avtor našel začasen ustvarjalni kotiček.
Tudi barvna paleta ni naravno posnemajoča. Je rezultat stanja duše. Med izbranimi barvami ima posebno vlogo bela. Slikar jo vkomponira v prostranstva neba, kjer mu predstavlja svetlobo, luč. To je nekakšna točka, od koder prihaja impulz, življenje slike. Svetloba, ki razsvetljuje, ki preganja oblake, ki zmaguje v nekoliko skrivnostni, skoraj mistični atmosferi.
V njegovih skrivnostno učinkujočih, poduhovljenih pejsažih ni prostora za človeka, a njegovo prisotnost je vselej čutiti. Slikarjev simbolični namig na človeško bitje je podoba palice – pomemben element, ki ga najdemo nekje v kotu slike. Prav palica pejsaž humanizira. Je pa tudi povezovalec med zemljo in nebom, med dvema sferama, ki obvladujeta Dugove slikovne ekrane.

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©