MMM Art

Art Circle

Portret - Franz BergerDelo - Franz Berger - 01Delo - Franz Berger - 02Delo - Franz Berger - 03Delo - Franz Berger - 04Delo - Franz Berger - 05Delo - Franz Berger - 06Portret - Franz Berger - 02Delo - Franz Berger - 07

Franz Berger

Rodil se je leta 1943 v Kitzbühelu na Tirolskem. Študiral je na Pedagoški akademiji v Gradcu. Imel je več kot osemdeset samostojnih razstav v Avstriji, Nemčiji, Sloveniji, na Hrvaškem, Češkem in v Italiji. Sodeloval je na številnih umetniških simpozijih in za svoje delo prejel več priznanj in nagrad. Živi in ustvarja v Beljaku.

~

Pogled nazaj v snovanja likovnega ustvarjalca Franza Bergerja nedvomno razodeva avtorjev odnos do narave. V želji, da bi ohranil njeno lepoto, jo očisti odpadnih materialov. Ti že v naslednjem trenutku postanejo del likovne stvaritve. Prinašajo svojo zgodbo, ki v novem sozvočju dobi simbolni naglas.
Bergerjeva dela so slike – reliefi. V njih ni glavna protagonistka dogajanja barva. Ta poseže na dvodimenzionalno površino šele potem, ko ji avtor pripravi “boljši prostor”. Ustvarjanje se namreč začne s kolažiranjem različnih valovitih kartonov, pa tudi z nanašanjem mase. Na takšno rustikalno podlago avtor intervenira z barvo. Izbere le dve, umirjeni, aludirajoči na pesek in zemljo. Na svetlem ozadju zaživijo reliefno poudarjeni, temni, a z leskom obogateni detajli. To je dovolj za prikaz z arhitekturo obogatene pokrajine.
Na bistveno omejen zapis postane izpovedno močnejši zaradi svojskih prispodob življenja in
ustvarjalne energije, ki jih avtor vključi v obliki različnih znakov.
Asketska in estetsko premišljena likovna interpretacija je podoba ambienta, ki je Bergerja navdušil in navdihoval.

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©