MMM Art

Art Circle

Portret - Mensudo KecoDelo - Mensudo Keco - 01Portret - Mensud Keco - 02Delo - Mensud Keco - 02

Kečo Mensud

Rojen leta 1957 v Foči. Po končani Srednji šoli uporabnih umetnosti je študiral slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti v Sarajevu, kjer je diplomiral leta 1980. Doslej je pripravil več samostojnih in sodeloval na mnogih skupinskih razstavah ter domačih in mednarodnih simpozijih. Od leta 1982 je član ULUBiH-a. Trenutno poučuje na Srednji šoli uporabnih umetnosti v Sarajevu.

~

V opusu Keča Mensuda igra pomembno vlogo figura. Na njej je začel graditi svoje likovno snovanje. V ustvarjalnem procesu, prežetim z novimi idejami, pa jo je razgradil in tako v zadnjih dveh letih prišel do stvaritev, ki le še spominjajo nanjo.
Kečove figure se vse bolj nagibajo v svet abstraktnega. Podoba, v kateri je čutiti antropomorfno asociacijo, je grajena iz različnih klinastih, zalomljenih form. Avtor jih s pomočjo kolaža sestavlja v vedno sveže kompozicije. Te so rezultat različnih kombinacij posameznih elementov. Proces spajanja temelji na avtorjevi svobodni in igrivi ustvarjalnosti. Tako nastala celota izžareva dinamičnost, ki jo pogojujejo tudi različne kombinacije posameznih delov ter strukturiranje zalomljenih form. Slikar posega vanje z različnimi vrezi. Njihovo »bolečino« omili ali pa na nek način nadgradi z živahnimi barvnimi akcenti širokega spektra. Nepogrešljivi so tudi sivi toni, ki se stopnjujejo in približujejo črnini. Prinašajo duhovno, razmišljujočo stran življenja, ki ga sicer Kečove figure s svojsko pojavnostjo že vsebujejo. Na gladki, rahlo niansirani podlagi, vpeti v star okenski okvir, z odprtostjo spregovorijo o razmišljanjih in spominih.

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©