MMM Art

Art Circle

Portret - Milena BraniseljDelo - Milena Braniselj - 01Delo - Milena Braniselj - 02Portret - Milena Braniselj - 02Delo - Milena Braniselj - 03

Milena Braniselj

Rojena leta 1951 v Ljubljani. Po končani Srednji šoli za oblikovanje v Ljubljani je leta 1977 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost, smer kiparstvo in leta 1979 končala kiparsko specialko pri profesorju Slavku Tihcu. Študijsko se je izpopolnjevala v Angliji. Med letoma 1976 in 2003 je imela 23 samostojnih razstav in je sodelovala na več kot 200 skupinskih razstavah doma in na tujem. V Sloveniji in tujini ima postavljenih 21 javnih plastik. Je članica ZDSLU in Društva notranjskih kulturnikov Krpan. Živi in dela v Cerknici kot svobodna likovna ustvarjalka.

~

Milena Braniselj je kiparka, doma iz Notranjske. To je prostor, ki vpliva na njeno ustvarjanje, morda le posredno, vendar je njegov pridih čutiti v številnih delih. Ustvarjalni izziv ji je narava, potem je tu še mitološki, zoomorfni, erotični in tisti le njen svet, ki ponovno zaživi preko kiparskih izpovedi.
Opus odlikujejo predvsem oblikovno čiste in vsebinsko bogate skulpture. V njih pa je prisoten še en poseben, specifičen, nekoliko nenavaden moment - to je mobilnost. Zaradi nje in z njeno pomočjo postajajo sicer statične stvaritve izredno žive in privlačne.
Udeležba na delovnih srečanjih, ko kiparka zapusti svoj atelje, prinaša določene tehnične probleme in s tem ustvarjalno omejitev, zato so takšna druženja primerna za snovanje drobnih skulptur.
Kiparka je v Medani stopila v sfero izpovedovanja martinovo obarvanih skulptur, ki so ohranjale vso svojo prvinskost in s tem prepoznavnost. Glina se je v kiparkinih rokah spremenila v podobo z naslovom Pijančka. Čista, stilizirana forma je postala zgovorna podoba predstavljenega motiva. Preprostost je v mobilnosti našla dopolnitev za dinamično in suvereno nastopajočo ter likovno prepričljivo umetnino.

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©