MMM Art

Art Circle

Portret - Narcis KantardzicDelo - Narcis Kantardzic - 01Delo - Narcis Kantardzic - 02Portret - Narcis Kantardzic - 02Delo - Narcis Kantardzic - 03

Narcis Kantardžić

Rojen v Derventi leta 1958. Končal Akademijo likovnih umetnosti v Sarajevu leta 1982. Eden od pobudnikov likovne skupine »Zvono«. Od leta 1984 član društva ULUBiH. Samostojno rasztavlja od leta 1982. Za svoje delo je prejel več nagrad. Trenutno živi in ustvarja v Celju.

~

Narcis Kantardžić slika danes, v tem trenutku in tem prostoru in vendar njegovo slikarstvo izstopa iz okvirov aktualnih likovnih trendov. Je kot nekakšno spogledovanje s preteklostjo, kot njeno oživljanje. Pogledi v pokrajino so umirjeni, precizno dodelani in arhaično učinkujoči. To je svet, ki v tem času ne more eksistirati. Je nedosegljiv, heroičen, na nek način sanjski, in vendar realen. Slikar se ozira v preteklost, v ostanke neke stare civilizacije, v čar idealnega. Kot da ga ne ganejo različni tokovi v sodobni likovni umetnosti. V Kantardžićevih pokrajinah ni prostora za človeka. Je ta svet morda preveč rajski, hladen, brezčuten? Človek lahko v njem preživi le skrit v arhitekturnih elementih, ki aludirajo na ženski oz. moški princip (vodnjak, stolp), ter tako ostaja posredno prisoten tudi v tem svojstvenem ambientu. Slikar se spogleduje s preteklostjo tudi v sami izvedbi ideje. Kompozicija je do popolnjenosti preštudirana, vsaka poteza čopiča je odločujoča, oljne barve se lazurno plastijo na platno. Slikar umetelno pristopa k prostoru, svetlobi in površini.

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©