MMM Art

Art Circle

Portret - Rudi SkocirDelo - Rudi Skocir - 01Delo - Rudi Skocir - 02Delo - Rudi Skocir - 03Delo - Rudi Skocir - 04Delo - Rudi Skocir - 05

Rudi Skočir

Rojen leta 1951 v Kamnem pri Kobaridu. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1977 diplomiral in študij nato nadaljeval na specialki za slikarstvo pri profesorjih J. Berniku, Š. Planincu in K. Mešku. Leta 1966 se je študijsko izpopolnjeval v Cité Internationale des Arts v Parizu. Je slikar, grafik in ilustrator knjig za mladino in odrasle. Ilustriral je več kot petdeset literarnih del, imel več kot osemdeset samostojnih razstav, sodeloval je na več kot stotridesetih skupinskih razstavah, likovnih kolonijah in ex temporah. Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja. Živi in ustvarja v Žibršah.

~

Ustvarjalnost Rudija Skočirja že dalj časa zaznamujejo avtorjeva osebna razmišljanja o usodi. Tako je nastala svojstvena ikonografija, nekakšna simbioza med rojenicami in igralnimi kartami, saj je navsezadnje obema tematskima iztočnicama skupno zapisovanje življenjskih smernic.
Skočir je v Medani zapustil Dame igralnih kart in na slikovne površine povabil rojenice, bitja, ki se v mitološko pravljičnem svetu pojavljajo ob otrokovem rojstvu in mu napovedujejo življenjsko usodo. Tako kot vselej so tudi tokrat Skočirjeve ženske zgovorne pripovedovalke. Monumentalne, postavljene v specifično držo, poudarjenih rok, z očmi različnih pogledov in čutnih ustnic spregovorijo v gostobesednem, simbolno zaznamovanem jeziku. V njihovih besedah, ki so jasne in glasne, pa ostaja nekaj skrivnostnega, tako kot je skrivnostna usoda, tudi za tiste, ki vanjo verjamejo.
Rojenice, ki prihajajo od nekje, postojijo ob zibelkah, začrtajo pot prihodnosti in odhitijo v svoj svet, so skrivnostna, na trenutke božanska bitja. Tudi Skočirjeve ženske – prinašalke usod so takšne, pa tudi drugačne. Včasih se sklonijo do tal, do tja, kjer živi čisto vsakdanji lik ženske. Torej v slikarjevem bogatem opusu vselej živijo ženske, pristne, prepričljive, skrivnostno tuje, vselej pa izpovedno bogate. Oživljene s črto risarskega mojstra, oplemenitene s harmonično barvitostjo in kolažnimi dopolnitvami so pričevalke svežih, neponovljivo in avtonomno zabeleženih poglavij v Skočirjevih likovno in vsebinsko prepričljivih zgodbah.

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©