MMM Art

Art Circle

Portret - Teofilo BuendiaDelo - Teofilo Buendia - 01Portret - Teofilo Buendia - 02Delo - Teofilo Buendia - 02

Teófilo Buendía

Rojen v Madridu leta 1954. Od leta 1990, ko je imel svojo prvo samostojno razstavo, je pripravil več kot deset samostojnih razstav ter se udeležil velikega števila skupinskih razstav ter likovnih srečanj doma in v tujini. Za svoje delo je prejel številna priznanja. Njegova dela so na ogled v številnih galerijah in zasebnih zbirkah širom Evrope.

~

Odpiranje slovenskega likovnega prostora je v začasno ustvarjalno okolje Medane pripeljalo tudi španskega kiparja Teofila Buendia.
Teofilo Buendia svojo ustvarjalno energijo usmerja v les, ki ga spreminja v mehko, enostavno formo, polno likovne prepričljivosti in izpovedne moči. Je senzualen kipar, ki material v popolnosti občuti, v vsem njegovem bistvu. V procesu ustvarjanja prodre v njegove globine, ga do potankosti spozna in šele nato ga »preobleče« v obliko, ki mu pristaja. Stvaritev, ki nastane, ima dodaten naglas, novo vsebinsko vrednost, a ta se podreja naravni danosti materiala oz. potencirano razodene njegovo prvobitnost. Če avtor želi doseči ekspresivnejši učinek svoje stvaritve, les dopolni z drugimi materiali. Razmišljanja ga vodijo na raznolika idejna področja, nedvomno pa Buendia ni človek, ki bi pasivno gledal na svet okrog sebe. Čuti ga tako globoko kot material svojih skulptur. V Medani sta ga nagovorila kraj in čas. Staremu kosu hrastovega lesa je vdahnil novo življenje in ga spremenil v stilizirano, abstraktno obliko, ki je spominjala na del preše. Morda pa se je v novi formi skrivala svojstvena človeška figura.

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©