MMM Art

Art Circle

Portret - Todorce AtanasovDelo - Todorce Atanasov - 01Delo - Todorce Atanasov - 02Portret - Todorce Atanasov - 02Delo - Todorce Atanasov - 03

Todorče Atanasov

Rojen leta 1953 v Sv. Nikoli v Makedoniji. Leta 1977 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je nato leta 1979 končal slikarsko specialko pri profesorju J. Berniku in leta 1982 še grafično specialko pri profesorju B. Borčiču. Imel je vrsto samostojnih razstav in sodeloval na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini. Ukvarja se s slikarstvom in grafiko. Živi in dela v Ljubljani.

~

Todorče Atanasov je na področju grafike in slikarstva ustvaril prepoznaven likovni rokopis, s katerim upodablja človeško figuro. Figure pogosto nastopajo v parih: moški in ženska in so nekakšna prispodoba prastaršev: Adama in Eve.
Todorče Atanasov je zvest svoji figuri. Postavlja jo v različne ambiente in jo upodablja v različnih položajih. Vselej pa ohranja svojskost svoje izbranke. Ta ne ustreza kanonom anatomije. Zaznamujejo jo nesorazmerna telesna razmerja. Nenavadna je. Deformirana. Prav takšna prevzame gledalca, a ne zaradi lepote. V njeni neobičajnosti se skrivata moč in simboličnost izpovedi. Slikar se ji v celoti posveti. Skrbno jo beleži s prefinjenimi nanosi barve in s segmentirano potezo. Ozadju ne posveča posebne pozornosti. To je le prostor mirne, nekoliko skrivnostne atmosfere, pričarane z neštetimi drobnimi potezami harmonično ubranih barv. Tako je še bolj poudarjena dominantna vloga njegove motivne izbranke.
V Medani se je slikar osredotočil le na žensko podobo. Ostala je Atanasova. S svojimi dolgimi rokami je prinašala simbolično bogate zgodbe.

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©