MMM Art

Art Circle

Portret - Alessandro Cadamuro - 01Portret - Alessandro Cadamuro - 02Delo - Alessandro Cadamuro - 01

Alessandro Cadamuro

Danes umetnost postaja multimedialna in likovno ustvarjanje lahko združuje številne zvrsti umetniškega snovanja. Nedvomno je ustvarjanje Alessandra Cadamure takšno, še več, na prefinjen, zanimiv, skladen način združuje različna umetniška izražanja. Zato ga imenujejo “POEVETRO” - pesnik in likovni ustvarjalec, ali pesnik, ki piše na “list” stekla.
Muranska steklarska tradicija in Benetke - vodno mesto, polno efektov, podob, ki se zarisujejo na vodno gladino, sta vzpodbudila in zaznamovala njegovo ustvarjanje. To pa je le temelj, na katerem Alessandro Cadamuro gradi. Avtor izkoristi tehnično-ekspresivne lastnosti materiala. Ravne steklene plošče ali zlomljeni kosi stekla – da, samozadostnost materiala, polnega leska in prosojnosti. Na drugi strani pa združevanje različnih, zdrobljenih koščkov stekla, skupaj z drugimi transparentnimi ali poltransparentnimi materiali. Tako prihaja do novih, dodatnih učinkov, nastajajo številni lomi svetlobe, odsevi, ki v umetnino vnašajo življenjsko dinamiko.
Kljub nekoliko omejenim tehničnim možnostim ustvarjanja je Alessandro Cadamuro srečanje umetnikov v Medani podoživel v lastnem likovnem jeziku. Na enostavne, preproste, geometrijsko oblikovane steklene forme je interveniral s praskanjem – vpisovanjem črk, besed, imen udeležencev srečanja. Ena ali več asketsko oblikovanih struktur sestavlja umetnino, ki odraža avtorjev poseben čut za estetsko oblikovanje. Čeprav so določene zapisane besede pomensko izbrane, pa si del zapisa lahko gledalec v svobodni kombinaciji črkovnih sporočil sestavi sam.

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©