MMM Art

Art Circle

Portret - Jozef VrscajDelo - Jozef Vrscaj - 01Delo - Jozef Vrscaj - 02

Jožef Vrščaj

Jožef Vrščaj je kipar, katerega ustvarjanje je vedno aktualno. Lahko bi rekli, da z njim stopa v korak s časom, saj posega po najsodobnejših materialih in v njih išče nove izrazne možnosti. Vsakemu še tako tujemu in novemu ter nekonvencionalnemu kiparskemu materialu se približa, ga raziskuje in spreminja v prave umetnine, pogosto oblikovno zelo enostavne, skoraj asketske, a izpovedno močne in likovno prepričljive.
Jožef Vrščaj je znan predvsem po skulpturah iz pleksi stekla, ki jih rad kombinira z lesom in živim srebrom. Likovni izraz skuša dati tudi različnim strukturam rabitz mreže. Izbira materialov je nekakšno povezovanje različnosti, umetnosti narave in produktov človeka, preteklosti in sedanjosti ... Njegovo ustvarjanje je združevanje kiparskih in slikarskih prvin, avtor pa se preizkuša tudi v čistem slikarstvu, v abstraktnem poigravanju z realistično formo.
Na razstavi v Galeriji Artes, ki je sledila MMM ART-u 97, je predstavil stereogeometrično skulpturo - kocko. Ta njegova stalna spremljevalka v svoji prozornosti in čistosti linij odraža avtorjeva visoka estetska merila, opozarjajoč, da je lepota v preprostosti. Kocka je Vrščaju tudi prostor, v katerega vnaša »slikarske« posege, ki trd in statičen volumen razgibajo in poetično naglasijo. V njem na prefinjen način, ob neštetih optičnih efektih, zavijuga tvarina živega srebra. Pričarana je igra...

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©