MMM Art

Art Circle

Portret - Nocoletta LeghissaDelo - Nocoletta Leghissa - 01Delo - Nocoletta Leghissa - 01

Nocoletta Leghissa

Likovne izpovedi Nicolette Leghissa se producirajo na močno predelanih slikarskih površinah. Bogastvo jim daje svojstvena uporaba kolaža, nenavaden izgled pa preluknjanost - razrezanost. Tako stvaritve učinkujejo kot odprti organizmi, ki omogočajo prehajanje umetnine v prostor in obratno. Dopolnjene z vrvicami se razpenjajo v neskončnost in dobivajo večnost. Specifičnemu slikovnemu polju se pridruži zvesto in neposredno posneti pojavni svet. Zaživi s skrbno narejeno risbo, ki jo avtorica barvno naglasi. Pogosto pa je stvaritev podkrepljena tudi z grafizmi.
V Goriških Brdih je v ustvarjanju Nicolette Leghissa imel dominantno vlogo češnjev cvet. S tem je slikarka dokazala, da njene stvaritve resnično funkcionirajo na temelju odprtosti.
S prefinjenostjo in natančnostjo se je posvetila upodobitvi cvetoče češnjeve vejice, dokazala, da spretno obvlada risbo in da ji je pomemben vsak detajl nosilca svoje izpovedi. Splet svinčnikovih črt in barvnih posegov je ustvaril plastično, živo podobo simbola, nekakšnega zaščitnega znaka Brd.
Tolikšna pozornost na eni strani, nato pa pravo nasprotje ustvarjanja ... Droben češnjev cvet zaživi na nekonvencionalni, razdrapani slikovni površini, obogateni z grafiti in prepleti vrvic. Mogočen in izpovedno močan začne pripovedovati svojo simbolno naglašeno likovno zgodbo.
Ustvarjanje Nicolette Leghissa odraža še en zanimiv pristop podajanja realnosti videnega sveta.

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©