MMM Art

Art Circle

Portret - Joze CiuhaDelo - Joze Ciuha - 01

Jože Ciuha

MMM art se je začel s posebnim dogodkom – z odprtjem razstave Jožeta Ciuhe v paviljonu Poslovnega centra HIT v Novi Gorici. Nato je naš veliki svetovljan, slikar, grafik, ilustrator, pesnik in publicist odšel ustvarjat v Medano. Njegova dela so nas zopet navdušila in prevzela. Spregovorila so s prepoznavno in neponovljivo, osebno zaznamovano govorico.
Bogastvo, ki ga vsebujejo, onemogoča njihovo berljivost na prvi pogled. Skozi svojstveno figuraliko oživlja spomine na pestrost življenja, na spoznavanja in doživljanja različnih okolij in kultur. Pogosto preko slikarstva vzpostavlja dialog z velikimi mojstri, z njemu priljubljenim Velasquesom. To so iztočnice za cikle, v katere zaokrožuje svoje delo. Čeprav je njegov likovni korak čvrst in z njim odločno vstopa v svet razmišljanj, mu daje posebno draž nenehno prisotna želja po iskateljstvu.
Hitreje izvedljiva tehnika akvarela in aktualni trenutek sta bila Ciuhova soustvarjalca intimnih razmišljanj o medanskem pesniku. Nastala dela je avtor naslovil Hommage a Alojz Gradnik. Dovršeno zabeležen spomin je avtor obogatil z letrizmi, ki so postali likovni element ustvarjanju namenjene površine. Tudi gledalca so usmerili na pota razmišljanj. Po eni izmed njih je pred tem krenil že avtor sam. V trenutku se je ustavil... In izbruhnila je umetnina igrivih, a odločnih Ciuhovih potez, optimističnega barvnega spektra. Vse, kar je spomin, namreč vselej ne zbledi. Tako je živo in izpovedno prepričljivo tudi »včerajšnje« Ciuhovo ustvarjanje.

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©