MMM Art

Art Circle

Portret - Leandro SeixasDelo - Leandro Seixas - 01

Leandro Seixas

Zaposlen kot restavrator v Museo del Prado v Madridu je Leandro Seixas večkrat potoval v tujino in restavriral umetnine tudi drugje po svetu. V zadnjih letih pa še kot razstavljalec svojih skulptur obvladuje ne le španski, temveč tudi širši evropski prostor. Ustvaril je celo več monumentalnih skulptur.
V njegovih delih je čutiti svojstveno aluzijo na predmetni svet. Ne v smislu popolne določenosti, ampak predvsem v občutju, da bodo njegova dela zdaj zdaj oživela, začela funkcionirati, delovati kot nekakšen stroj.
Za španskega kiparja so značilne dinamične, odprte, estetske forme, v katerih se igrivo prepletata les in vrv – materiala, s katerima najraje ustvarja. Njegove skulpture so sestavljene iz dveh delov: iz zunanje forme, ki predstavlja telo stvaritve, in notranjosti, kjer se nahaja duša. Forma se torej odpira, vabi, da pogledaš vanjo. Le tako je vzpostavljen tesen stik, ki gledalca popelje na pot v svet spiritualnega, kjer se mu razodenejo skrivnosti, ki jih stvaritev sama skrbno čuva za zunanjim obodom. Skulpture Leandra Seixasa s svojo dvojnostjo spregovorijo o tesni povezanosti med zemeljskim in nadzemeljskim, o telesnem in duhovnem.
V Medani je avtor začutil čas in prostor ustvarjanja. Zunanja forma lesene skuplture prinaša podobo preše, ki je spomin na vinogradnikovo delo. A notranjost? Kipar je le nakazal pot razmišljanja in sodelovanja s stvaritvijo samo.

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©