MMM Art

Art Circle

Delo - Lovro Artukovic - 01

Lovro Artuković

Lovro Artuković je nedvomno avtor, ki ima izostren občutek za detajl. Vidi ga, doživi, nato pa prefinjeno prenese na slikovno površino. Njegovo utelešenje zaupa risbi, polnomočnemu sredstvu izražanja. Z njo ohranja stik z realnostjo, ki jo slikar ne želi zapustiti. Zvestobo videnemu pa plemeniti z avtorsko zaznamovanim naglasom. Upodobljen predmet je prepoznaven in precizno upodobljen, čeprav se avtor ne spušča v podrobnosti, ki niso bistvenega pomena. Da bi poudaril dominantno vlogo svojega motivnega izbranca, se Artuković odloči za skop prikaz prostora na slikovnem ekranu. Tako detajl oz. predmet izstopa iz skoraj monokromno nakazanega ozadja. Med komaj nakazanim prostorom in upodobljenim predmetom nastaja zanimiva igra nasprotij, ki se ponovno odvija v prid upodobljenega.
Medanske pripovedi Lovra Artukovića prinašajo simbolično izbrane in v spomin vtisnjene predmete. Ti so običajno preprosti in vsakdanji, a v osebno zaznamovanem slogu prezentiranja pride do izraza njihova vsebinska izraznost in slikarjev perfekcionizem.
Tako kot ni pri upodabljanju ničesar naključnega, tako je tudi odločitev za izbor predstavljenih elementov realne stvarnosti natančno premišljena.

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©