MMM Art

Art Circle

Delo - Zeljko Kipke - 01

Željko Kipke

Znani hrvaški slikar Željko Kipke je v Medani nadaljeval s svojo avtopoetiko. Osredotočil se je na problematiko geometrijskega jezika v slikarstvu in iskal lepoto čistih oblik, ki obvladujejo in zaznamujejo slikovne ekrane. Ustvaril je nekakšno hladno, strogo, stehnizirano poetiko, še kako značilno za obdobje, v katerem živimo. Morda je želel dokazati, da v novodobnem času sicer ostaja klasičen slikar, vendar je njegov stik z upodabljanjem videne realnosti pretrgan. Avtor občuti sodobnost, a vtise iz čustvene sfere popelje v racionalno. Tako nastane geometrijsko naglašen konstrukt, brezčuten, strog in hladen, ki v sebi skriva resnico in spoznanja časa, v katerem Kipke živi in ustvarja.
A v teh stehniziranih oblikah je tudi delček igrivosti, je zametek nekega življenja, ki najprej vstopa v slikarjev prostor dvodimenzionalne površine, nato pa še v širši, gledalčev ambient.
Zametek revitalizacije izbranih modularnih elementov se nadaljuje v barvnem naglaševanju. Iz barvno reducirane palete slikar prefinjeno izbira in z izostrenim občutkom ustvarja zanimiva niansiranja in bogatenja barvnih temeljev.
Tako se na nek način spreminja tudi življenje slike. Barva postopoma postaja sooblikujoč element izpovedi, v kateri je odločilna govorica geometrijskih predmetov.

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©