MMM Art

Art Circle

Anamarija Stibilj Sajn - 01Anamarija Stibilj Šajn01Anamarija Stibilj Šajn02Anamarija Stibilj Šajn03Anamarija Stibilj Šajn04Anamarija Stibilj Šajn05Anamarija Stibilj Šajn06Anamarija Stibilj Šajn07

Anamarija Stibilj Šajn

V času študija umetnostne zgodovine so me navduševala predvsem dela starih mojstrov. Pozneje pa sem svoja zanimanja usmerila predvsem v aktualno likovno dogajanje. Strokovno sem začela spremljati različne mednarodne likovne delavnice in pred devetimi leti tudi MMM art. Tovrstna delovna druženja z umetniki me plemenitijo in širijo moja obzorja. Spoznavati ustvarjalnost, ki sicer nastaja sočasno, v novem delovnem ambientu, a ostaja tako različna, vselej avtorsko naglašena, je pravo bogatenje. Pogled nazaj, na srečanja z mnogimi umetniki v Medani, je fascinanten. Vse tisto, kar je bilo v začetku le misel, ideja, se je artikuliralo in preciziralo v projekt z jasno zastavljenimi cilji. Srečanje pridobiva vse bolj kompleksno in celostno podobo, daje Medani še dodatno bivanjsko razsežnost in sooblikuje kulturni utrip obmejnega ambienta. Kvaliteta, kvantiteta in iskanje novih paralel, s katerimi projekt pridobiva širino, so zavidljive smernice, ki jih že uresničuje MEDANA ART. V veselje, zadovoljstvo in ponos mi je sodelovati na delovnih druženjih, ki pripomorejo tudi k moji strokovni rasti.

_______________________________________________________________

Anamarija Stibilj Šajn  Cesta 5. maja 3g  1370 Logatec  ANAMARIJA STIBILJ ŠAJN (roj. 1965), umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka,  je po končanem študiju do leta 1999 poučevala umetnostno zgodovino na Srednji šoli Veno  Pilon v Ajdovščini. Ves čas pa je svoje zanimanje usmerjala tudi v aktualno likovno  dogajanje. Pripravljala je predstavitve posameznih domačih likovnih ustvarjalcev, jih  predstavljala na odprtjih razstav in recenzije objavljala v časopisju.  Že leto dni po ustanovitvi mednarodne likovne delavnice »Slovenija, odprta za umetnost« (l.  1994) jo je k sodelovanju v projektu povabil akademski slikar Klavdij Tutta. Vse do leta 2007  je projekt strokovno spremljala in predstavljala na razstavah v Galeriji Kosovelovega doma v  Sežani, v Galeriji Velenje, v razstavišču Nikolaja Pirnata v Idriji ter v Šivčevi hiši v  Radovljici. V letu 2007 pa je prevzela vodenje te mednarodne likovne delavnice in jo pred  dvema letoma nadgradila s simpozijskim značajem. Uspešnemu delovnemu druženju so  sledila še druga: Umetniki za karitas, prav tako v sinjevrškem ateljeju, MMM art v Medani  (Goriška Brda), Mednarodna likovna kolonija Zlata ribica, Mednarodna likovna kolonija »S  Francem na Čatežu«, Mednarodna likovna kolonija »Zalošče« in mnoga druga, ki jih  likovnokritiško prezentira. Na tovrstnih delavnicah je spoznala veliko tujih ustvarjalcev in  tako razširila krog svojega delovanja.  Na številnih samostojnih ali skupinskih razstavah namenja strokovni pogled domačim in tujim  likovnim ustvarjalcem. Že vrsto let spremlja ne le slikarje in kiparje ampak tudi specifično  področje likovnega izražanja kot je keramika (Keramika v Magistratu, Mednarodna likovna  kolonija umetniške keramike V-oglje).  V letu 2005 ji je bil zaupan tudi izbor avtorjev iz Slovenije za trienalni projekt formiranja  mednarodnega muzeja sodobne umetnosti v Neaplju v Italiji (Casoria International  Contemporary Art Museum). Za njihov muzejski časopis piše tudi strokovne prispevke s  področja vizualne umetnosti.  Rezultat njenih strokovnih povezav s tujino je bila tudi razstava 10 slovenskih slikarjev na  Nizozemskem, in sicer v Stedelijk Museumu (14. -21. september 2008) in v galeriji Pand  Paulus (21. september do 12. oktober 2008) v Schiedamu.  Kot zunanja sodelavka vodi razstavno dejavnost velike galerije Kosovelovega doma v Sežani,  pogosto pa tudi pripravlja razstave v razstavišču Nikolaja Pirnata na gradu Gewerkenegg v  Idriji.  Že nekaj let je tudi strokovna spremljevalka in selektorica tematskih razstav, ki jih razpisuje  Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.  Razstavne projekte vodi ne le po Sloveniji, ampak tudi v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem.

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©