MMM Art

Art Circle

edi simčič01edi simčič02edi simčič03edi simčič04edi simčič05edi simčič06edi simčič07bjana08edi simčič09edi simčič10 

Edi Simčič

 Goriška Brda, prostor, kjer se mešata mehki Severni Mediteran in Južne Alpe. Prostor, kjer so tla bogata s solmi in minerali. Brda so zapisana belim vinom: mediteransko eksotičnim, mineralnim, polnim in svežim hkrati, ki zmorejo daljše zorenje, tja do pet, šest let. Zaupamo rebuli in njenemu potencialu. Rebula je vrsta ponosa, naša identiteta. Rdeča? Že dolgo verjamemo vanje. Od njih zahtevamo zorjenost, dolgoživost. Briški vinogradi to zmorejo. 

Vinska klet je zrasla z njim in se zaznamovala z njegovim imenom. »En motiv, ena vera: delati dobro, karkoli že človek počne. Narava sama govori tistemu, ki jo zna slišati. Ko so leta druženja z vinogradi in grozdjem dala trdnost občutkom in sodbam zanesljivost, predvidevanja niso več težka. Spremembe so edina stalnica na tej poti, ki gre iz roda v rod: sin Aleks je moj najboljši vinarski partner.«

Trmast, vztrajen, deloven, širokega duha. Človek dejanj. »Načrtujem kje bomo čez 10 let, kako priti tja, kdo pije naša vina? Vino je strast, ljubezen, ki greje dušo in posvečuje delo. Obenem pa je pošteno, da se čustva umaknejo razumu. Znam se zaljubiti v vina; pravo je tisto, ki me osvoji na prvi kozarec.«

Narava nauči razmišljati naravno že pri vsakdanjem delu. Jutranja rosa pove nekaj o bežnosti in korenine vas naučijo marsikaj o vztrajanju. Sonce spodbuja bogastvo zamisli o izobilju, ledena zrna spomnijo, da ima tudi postanek in premislek svoj smisel. Med trtami in nebom, ki se razvetri proti morju, nam oblikuje narava značaj in mi jo nagovarjamo. Vedno ista in vendar vselej drugačna zgodba, ki jo kronajo vina z globino, enkratnostjo in svežino.

Vinsko zgodbo zasnuje, razplete in oplemeniti sama trta. Skozi čas cvetenja in zorenja se oblikuje značaj vinskega letnika; nepredvidljiva, nikoli enaka razmerja sončne prijaznosti in nevihtne jeze zaokrožijo njegove poteze. Na naravni poti do vinske kleti sta naša skrb in delo opora trti, da izsolzi najboljše, kar je namenila grozdu. V kleti potem vina le še počivajo. Pustimo jim, da se umirjajo do tiste žlahtne kakovosti, kjer se začenja naš slog.

Edi Simčič

Vipolže 39 a
5212 Dobrovo, Brda
Slovenija 

Mobilni telefon:
Aleks Simčič: 030 602 564 
Martina Simčič (Pisarna): 05 395 91 73
info@edisimcic.si
Vina Edi Simčič na Facebooku 

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©