MMM Art

Art Circle

Logotip - MMMart 99 - 01Projekt - MMMart 2000 - 01Projekt - MMMart 2000 - 02Projekt - MMMart 2000 - 03Projekt - MMMart 2000 - 04Projekt - MMMart 2000 - 05Projekt - MMMart 2000 - 06Projekt - MMMart 2000 - 07Projekt - MMMart 2000 - 08Projekt - MMMart 2000 - 09Projekt - MMMart 2000 - 10Projekt - MMMart 2000 - 11Projekt - MMMart 2000 - 12Projekt - MMMart 2000 - 13

mmm art 1999

Seznam udeležencev:

Alfred de Locatelli  (Italija)
Amela Hadžimejlić  (BiH)
Bojan Šumonja  (Hrvaška)
Boštjan Gunčar  (Slovenija)
Etko Tutta  (Slovenija)
Gianni Borta  (Italija)
Jože Ciuha  (Slovenija)
Kečo Mensud  (BiH)
Klavdij Tutta  (Slovenija)
Klementina Golija  (Slovenija)
Leandro Seixas  (Španija)
Liu Xiu Ming  (Kitajska)
Marino Cassetti  (Italija)
Sigita Daugule  (Italija)
Todorče Atanasov  (Slovenija)
Valentin Oman  (Avstrija)
Vojo Radojčić  (Hrvaška)

 

So ideje, ki jih nikoli ne udejanimo. Ostajajo del sanjskega sveta posameznika. V njem nekaj časa živijo, potem pa tonejo v pozabo. In so tiste, ki jih pravi zagnanci potem, ko se pojavijo, tudi realizirajo. Slikar Etko Tutta, vinar Aleks Klinec in galerist Dragan Abram so v objem strnjene briške vasice Medane in s soncem obsijanih gričev želeli povabiti likovne ustvarjalce. Jeseni leta 1997 so svojo željo prvič udejanili z organizacijo MMM ART-a – mednarodnega srečanja likovnih ustvarjalcev v Medani ob martinovem. Pripravili so jim primerno delovno in bivanjsko okolje, jih seznanili z marsikaterim koščkom tega sveta in jim pripravili zanimive galerijske, grajske, kletne in podobne družabne večere. Hiša družine Klinec je z odprtostjo nudila domačnost vsem gostujočim umetnikom. Njihovim, v Medani nastalim delom pa so se v ponedeljek, ob zaključku srečanja, odprla vrata novogoriške galerije Artes. Tako je minil prvi MMM ART. Za seboj je pustil še eno veliko idejo – imenovala se je Vsakoletno srečanje umetnikov v Medani. In ideje so zato, da se jih realizira.
Ob pripravah na ponovno srečanje je začel nastajati katalog, v katerem so bile predstavljene stvaritve prve kolonije.
A druga se je že začela ... Udeležili so se je likovni ustvarjalci, ki niso kot prvič prišli le iz Avstrije, Italije, Hrvaške in Slovenije, temveč tudi iz BiH, Francije, Japonske in Španije.
Prihajajo tudi tretjič. Izbrana skupina umetnikov, ki se bo od 4. do 8. novembra v Medani prepustila ustvarjalnemu iskanju.
Umetnosti narave, ki ravno v tem času doseže največji čar, nekakšno popolnost, se bodo pridružile umetnine človeka. Neposredni čutni vtisi okolja bodo dovolj močni, da bodo pri številnih avtorjih odločilno vplivali na njihovo likovno snovanje. Morda pa bo ta inspirativni vir kot zaklad uskladiščen v notranjosti posameznika in bo v obliki likovnih besed privrel na slikarsko površino kdaj pozneje. Likovno zapisovanje le-teh bo zato nadaljevanje v domačem okolju začetega dela, dodatni, drugačni naglasi pa nedvomno niso izključeni.

Ustvarjalci se bodo znašli v novem okolju, med novimi kolegi. V posebni atmosferi se bodo popolnoma predali beleženju likovnih zgodb. Tako bomo njihova dela občudovali v procesu nastajanja, jih spoznali kot končne umetniške stvaritve na stenah galerije Artes in se naslednje leto z njimi ponovno srečali ob brskanju po katalogu.

Takšna je pot MMM ART-a. Srečanja, ki umetnikom dopušča ustvarjalno svobodo in jim ponuja nove izzive. Ti so kot stalni spremljevalci likovnih ustvarjalcev na poti izpovedovanj, v novodobni umetnosti tako heterogenih izraznih možnosti, ki jih je vselej čutiti tudi pri »medanskih« umetnikih. Zato se ti ob pogledu na nastala dela razodene bogastvo ustvarjalnosti.


Anamarija Stibilj Šajn

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©