MMM Art

Art Circle

Logotip - MMMart 98 - 01mmmart97 98

mmm art 1998

Seznam udeležencev:

Bruno Paladin  (Hrvaška)
Dominique Pinchi  (Italija)
Edwin Wiegele  (Avstrija)
Etko Tutta  (Slovenija)
Joco Žnidaršič  (Slovenija)
Klavdij Tutta  (Slovenija)
Narcis Kantardžić  (Slovenija)
Pippo Altomare  (Italija)
Rado Jerič  (Slovenija)
Rudi Benetik  (Avstrija)
Sanja Švrljuga  (Hrvaška)
Shuhei Matsuyama  (Italija)
Teófilo Buendía  (Španija)
Tiziana Contino  (Italija)
Zmago Lenardič  (Slovenija)
Zvonimir Kamenar  (Hrvaška)

 

Ko se narava obarva z vsemi svojimi rumenimi, rjavimi in rdečimi toni, se življenje nekoliko upočasni. Človek najde čas zase, za druženja in pogovore ob topli peči ter kozarčku dobrega vina. Ni morda to pravi trenutek za ustvarjanje? Trenutek, v katerem začnejo dobivati vidno podobo misli, želje, sanje, doživetja ... Trenutek, ko se bogastvu narave pridruži bogastvo človeka, tudi tisto najbolj dragoceno, ki ga ustvarjajo “posebni” ljudje. Da, posebni, kajti o njihovem delu je dr. France Bernik zapisal: “Umetnost je priviligirana stvar posameznika,” in še dodal, “namenjena vsem ljudem.”
Takšno razmišljanje je privedlo do MMM ART-a 97, srečanja umetnikov v Medani ob martinovem, katerega pobudniki so bili slikar Etko Tutta, družina Klinec in galerija Artes. Ideja je torej povezala različne ljudi. Z njimi in zaradi njih je bilo lepo, pestro. Bil je čas za ustvarjanje in čas za prijetno druženje. Tako so ga doživljali umetniki, ki so se odzvali vabilu organizatorjev: Franz Berger, Robert Primig, Max M. Seibald, Alessandro Cadamuro, NICOLETTA LEGHISSA, Franco Milani, ZDRAVKO MILIĆ, Bruno Paladin, Milena Braniselj, Klementina Golija, JOŽE ŠUBIC, JOŽEF VRŠČAJ, Klavdij Tutta in Etko Tutta, torej 14 likovnih ustvarjalcev, ki so v Medano prišli iz Avstrije, Italije, Hrvaške in seveda Slovenije.

V novih, začasnih delovnih prostorih so z vso intenziteto spregovorile njihove likovne besede. Kot jesenske barve narave, so bile pestre njihove izpovedi, ki se v novem okolju niso spremenile. Ob številnih spodbudah in svežih idejah pa so dobile nov sijaj. Druženje umetnikov v Medani ob martinovem je še en dokaz več o tem, kako pomembno je odhajanje umetnika iz ateljeja... To so dokazali že pionirji sodobne umetnosti, impresionisti in ekspresionisti, ki so se še posebej zavedali takšnega načina ustvarjanja. Kolonije so morda nekakšen spomin nanje, spomin ali podoživljanje preteklosti in sedanjosti, misli in stvarnosti. Podoživljanje bogate jeseni, razgibanosti Brd, prijetnosti srečanja, plemenitosti skupnega ustvarjanja ... Ali preprosto le čas, ko se lahko popolnoma, v svobodnem in sproščenem likovnem jeziku posvetiš zapisu svoje izpovedi .

Zakaj ne bi bilo zopet lepo?

Prihaja nova jesen ... z njo novi ustvarjalci, vsak s svojim likovnim izrazom, a zopet v Medano ob martinovem. Tokrat na MMM ART 98. Nekatere stvari ostajajo, spreminjajo ali natančneje bogatijo jih drugi ljudje, letos ne le iz sosednjih držav. Svet je namreč majhen za tiste, ki so zanj odprti. Tembolj za likovne ustvarjalce, ki ga znajo tankočutno doživljati in svojstveno interpretirati. Medana, vasica ob vinski cesti, ki se vije iz vasi do vasi po Goriških Brdih, čaka, da pridejo: Edwin Wiegele, RUDI BENEDIK, NARCIS KANTARDŽIĆ, Dominique Pinchi, Bruno Paladin, Sanja Švrljuga, Zvonimir Kamenar, Pippo Altomare, Tiziana Contino, Shuhei Matsuyama, TEOFILO BUENDIA, FERNANDO REVUELTA, Bogdan Čobal, RADO JERIČ, ZMAGO LENARDIČ, JOCO ŽNIDARŠIČ, Klavdij Tutta in Etko Tutta. Pričakuje, da bodo v ustvarjalnih iskanjih nadaljevali svojo izrazno pot, na kateri bodo podoživeli pokrajino, arhitekturo ali človeka. Morda pa bodo ustvarili dela, ki so že zdavnaj prej zaživela v notranjosti posameznika in jim bo skupno delovno srečanje le izziv, impulz, ki bo sprožil ustvarjalni proces.

Nekatere stvari ostajajo, ne more jih zabrisati čas...
Po briških gričih se še razlega poezija Alojza Gradnika in porumenela poročila nadškofa Karla Mihaela grofa Attemsa še vedno hvalijo Medance kot uspešne vinogradnike in pridelovalce odličnega vina.
Naj tudi likovna poezija MMM ART-a pusti svojo močno sled... Naj njen odmev naslednje leto zopet vabi...

Anamarija Stibilj

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©