MMM Art

Art Circle

Logotip - MMMart 2002 - 01

mmm art, februar 2002

Seznam udeležencev:

Bruno Paladin, Hrvaška
Jože Šubic, Slovenija
Klementina Golija, Slovenija
Janko Kastelic, Slovenija
Erik Lovko, Slovenija
Etko Tutta, Slovenija
Franco Dugo, Italija
Klavdij Tutta, Slovenija
Špela Trobec, Slovenija
Alfred de Locatelli, Italija

Februarja letos je Bruno Tutta praznoval sedemdeseti rojstni dan. Ob tej priložnosti sta ga sinova Etko in Klavdij presenetila s povabilom na srečanje likovnih umetnikov v Medano. Zavidanja vreden življenjski jubilej je tako Bruno preživel v prijaznem domačem okolju kmetije Klinec, obkrožen z najdražjimi sorodniki, prijatelji in sedmimi na delavnico povabljenimi slikarji. Pogled na slavnostno torto, s katero so ga presenetili gostitelji, je »postavil piko na i«. Bruno Tutta, tudi sam ljubitelj umetnosti, se je odločil predstaviti svoja prizadevanja na likovnem področju.
K likovnemu ustvarjanju sta ga vzpodbujala oče in stric, pleskar po poklicu, ki se je tudi sam amatersko ukvarjal s slikarstvom. Že kot učenec se je Bruno seznanil z deli pomembnih likovnih mojstrov, katerih razstave si je imel priložnost ogledati v galeriji palače Attems na Korzu v Gorici. Ko pa se je po osvoboditvi prvič srečal z deli priznanih slovenskih slikarjev, ki so bila razstavljena v Ljudski knjižnici v Gorici, se je trdno odločil, da bo tudi sam postal slikar.

Ker ni imel prave možnosti za šolanje na likovnem področju, a je neprestano čutil potrebo po tovrstnem izražanju in delovanju, se je po selitvi v Novo Gorico aktivno vključil v kulturno dejavnost. Kot vodja likovne sekcije pri Kulturnem društvu je bil organizator prve razstave slikarjev amaterjev v sklopu prvomajske gospodarske razstave v Solkanu. Poleg tega je redno spremljal likovno dogajanje tudi v širšem slovenskem prostoru in s pisanjem člankov populariziral delovanje številnih umetnikov. Ob prvi razstavi Adrijane Maraž v Novi Gorici pa je s pokojnima Maksom Gatnikom in Pavlom Zamarjem ustanovil Klub slikarjev amaterjev »Nikolaj Pirnat«, ki je razgibal likovno dejavnost v nastajajočem mestu. Poglobljenemu delu prvega mentorja, pokojnega akademskega slikarja Rafka Nemca, so sledile razstave, ureditev klubskih prostorov in delavnice za otroke. Skrbno pripravljen pedagoški program je temeljil na študijskem pristopu, ki je slušateljem omogočal pridobitev osnovnega znanja o zakonitostih likovnega ustvarjanja. Žal je delovanje kluba že po nekaj letih, ne glede na dosežene uspehe, zamrlo.
Zaradi pomembnejših družinskih obveznosti se je moral sanjam odreči. To je bil zanj boleč trenutek. Takrat se je odločil, da bo poskušal svoje sanje uresničiti prek svojih potomcev, kar mu je nedvomno uspelo. Klavdij je že dalj časa priznan umetnik doma in v tujini, nekoliko kasneje pa se je kot slikar izkazal tudi mlajši sin Etko. Z likovnim talentom se lahko pohvali vnuk Atej, ki končuje Srednjo oblikovno šolo v Ljubljani, in nenazadnje, v družinski krog je vstopila tudi slikarka Klementina Golija.
Sinova, Klavdij in Etko, sta brez dvoma organizacijsko žilico podedovala po očetu. Klavdij je prvo srečanje umetnikov organiziral že leta 1991 v svojem ateljeju v Novi Gorici, kasneje pa je iz tega druženja razvil celo vrsto podobnih projektov, med katerimi je najpomembnejši Slovenija odprta za umetnost, ki se tradicionalno odvija na Sinjem Vrhu nad Ajdovščino. Etko pa je svojo dejavnost razširil v Medano, na domačijo Klinec, kjer se zbirajo uveljavljeni likovni ustvarjalci iz številnih držav, ki dajejo delavnici kvalitativni pečat in jo uvrščajo med vodilna tovrstna srečanja v Evropi.
Bruno Tutta je danes prepričan, da je prek svojih najdražjih dosegel več, kot bi zmogel sam.

Nataša Kovšca
Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©