MMM Art

Art Circle

Logotip - MMMart 2002 - 01

mmm art, april 2002

Seznam udeležencev:

Todorče Atanasov, Slovenija
Lucijan Bratuš, Slovenija
Metka Erzar, Slovenija
Milena Braniselj, Slovenija
Valentino Moradei, Italija
Franco Dugo, Italija
Tomaž Kolarič, Slovenija
Vinko Tušek, Slovenija
Bruno Paladin, Hrvaška
Boris Zaplatil, Slovenija
Beti Bricelj, Slovenija
Erik Lovko, Slovenija
Etko Tutta, Slovenija

Medana je ponovno zaživela sredi aprila letos. Na enem izmed manjših srečanj se je na domačiji Aleksa Klinca zbralo trinajst slikarjev in kiparjev iz Slovenije, Italije in Hrvaške. Zaradi posebne želje po oblikovanju tretje dimenzije, ki jo ob slikanju na platno začutijo nekateri slikarji, so se organizatorji odločili, da bodo udeležencem omogočili srečanje s specifično kiparsko tehniko odlivanja v bron. Zato so na delavnico povabili mojstra Boruta Kamška iz Volavelj pri Ljubljani, ki z bratom Romanom nadaljuje dolgoletno družinsko livarsko tradicijo.
Gre za eno redkih tovrstnih delavnic v Sloveniji, na kateri je bila na zaključnem dnevu v celoti predstavljena tehnika ulivanja brona; od oblikovanja osnovne forme v glini, izdelave negativa v gumi, ulivanja voščenih pozitivov, izdelave livarske forme, odlivanja raztaljene kovine v formo, do končnih obdelav skulpture: patiniranja, voskanja in poliranja. Večina na delavnici ustvarjenih kiparskih del je še v izdelavi in bodo skupaj z nastalimi slikami razstavljena v prihodnosti.

Na tridnevnem srečanju so svoje izkušnje bogatili: Todorče Atanasov (slikar in grafik iz Makedonije, ki trenutno živi in dela v Ljubljani kot svobodni umetnik), Lucijan Bratuš slikar in izredni profesor na ljubljanski akademiji za likovno umetnost - Oddelek za oblikovanje), Metka Erzar (mlada, obetavna slikarka iz Nove Gorice), Milena Braniselj (priznana slovenska kiparka iz Cerknice), Valentino Maradei (eden boljših italijanskih kiparjev, ki živi in dela v Firencah kot svobodni umetnik), Franco Dugo (slikar in grafik samouk, v preteklosti docent za grafiko na Likovni akademiji v Benetkah in Firencah), Tomaž Kolarič (kipar iz Ljubljane, ki je na delavnici ustvaril novo prepleteno formo), Vinko Tušek (slikar, kipar in grafik iz Kranja, poznan po ambientalni plastiki), Bruno Paladin (vsestranski reški umetnik, ki se je tokrat prvič preizkusil tudi kot kipar), Boris Zaplatil (priznani, v Kranju živeči slikar), Beti Bricelj (mlajša slikarka iz Postojne, ki se je spopadla z geometrično formo), Erik Lovko (slikar in kipar iz Postojne, mojster figure) in Etko Tutta (idejni vodja in aktivni udeleženec kolonije).
Srečanje umetnikov v mesecu aprilu se bo v Medani na željo organizatorjev in letošnjih udeležencev nadaljevalo tudi v prihodnjih letih. Kolonija, ki bo prvenstveno kiparska, naj bi postala tradicionalna in tako kot večina srečanj v Medani, mednarodna. Zato, ker je umetniška ustvarjalna svoboda brezmejna, in ker tovrstna srečanja utrjujejo pot slovenskim umetnikom tudi v tujini.

Nataša Kovšca
Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©