MMM Art

Art Circle

Vinarji

Aleksander

Projekt - Art in Vino - 01 - 1

Praded Aleksandra Bužinela je z ljubeznijo začel s sajenjem vinske trte in nato nadaljeval s pridelavo odličnega vina, kar se iz roda v rod prenaša že štiri generacije. Sedaj Aleksander in njegova družina obdelujejo 10 ha vinogradov, ki se nahajajo bodisi na slovenski kot na italijanski strani in so deležni sredozemskega podnebja. Iz trt, najprimernejših sort za to področje, nastane vino, znano daleč naokrog po izjemno zapeljivi cvetici in nepozabnem okusu. Njihova bela vina so Sauvignon, Chardonnay, Rebula, Točaj, Sivi Pinot, rdeča pa Cabernet Sauvignon, Cabernet Frank in Merlot. Kvaliteta vin je bila potrjena z nagradami na več tekmovanjih, cenijo pa jih tudi zvesti kupci.

Aleksander Bužinel
Medana 21b, 5212 Dobrovo
tel.: 00386 (0)5 3959280, gsm: 00386 041 349278
e-mail: vina.aleksander.medana@siol.net

Projekt - Art in Vino - 01 - 2

Belica

Projekt - Art in Vino - 02 - 1

V Medani, na enem izmed številnih briških gričev, se nahaja domačija Belica. V prijetnem ambientu briške kmečke hiše vas bo Zlatko Mavrič, sicer sommelier, seznanil z odličnimi vini, ki jih sam pridela. Ponudba obsega široko paleto vin in mikavno kulinariko, ki temelji na tradicionalnih briških jedeh ter lastni pridelavi raznih domačih mesnin, med katerimi prednjačita domači briški pršut in domač šalam (kot tukaj imenujemo salamo). Ob vseh teh dobrotah boste lahko uživali še ob prelepem razgledu, ki sega do Alp, preko celih Brd, vse do morja. Na voljo vam je tudi osem udobnih sob in dva apartmaja. Vabimo vas, da nas obiščete, z našo ponudbo in gostoljubnostjo vas bomo prepričali, da se boste ponovno vračali.

Zlatko Mavrič
Medana 32, 5212 Dobrovo
tel.: 00386 (0)5 3042104
e-mail: info@belica.net, www.belica.net

Projekt - Art in Vino - 02 - 2

Blažič

Projekt - Art in Vino - 03 - 1

Na kmetiji Blažič, ki jo obdaja prelepa briška pokrajina, že več rodov vzgajamo vinsko trto in pridelujemo vino. V letu 1993 smo prva vina tudi ustekleničili. Poudarek dajemo avtohtonim sortam. Največ pridelujemo Rebulo in Tokaj ter se zavzemamo za naravi prijazen način pridelave grozdja in vina.

Borut Blažič
Plešivo 30, 5212 Dobrovo
tel.: 00386 (0)5-3045445, gsm: 00386 041 516149
e-mail: blazic_borut@hotmail.com

Projekt - Art in Vino - 03 - 2

Bonov

Projekt - Art in Vino - 04 - 1

Kmetija ponuja najrazličnejše pridelke, ki rastejo na tem koščku sončnih Brd. Spomladi in poleti vam lahko nudimo razne vrste sadja, jeseni vinski mošt ter kostanj. Skozi celo leto pa imamo na razpolago ustekleničena bela in rdeča vina. Izdelke skušamo ohraniti čim bolj naravne, pri pridelavi in donegovanju uporabljamo minimalne posege. Največ poudarka dajemo na avtohtone pridelke sadja in vina. Narava nam ponudi – mi vzamemo.

Robert Erzetič
Plešivo 11, 5212 Dobrovo
tel.: 00386 (0)5 3042136, gsm: 00386 041 406799

Projekt - Art in Vino - 04 - 2

Brandulin

Projekt - Art in Vino - 05 - 1

Kmetija se nahaja na območju s posebnimi značilnimi pogoji za pridelavo velikih vin, v središču Goriških Brd. Na 4,5 ha vinogradov, deloma na italijanskem ozemlju, pridelujemo v glavnem bela vina. Poudarek je na nižjih hektarskih donosih, ki zagotavljajo višjo kakovost grozdja. Grozdje ostaja na trtah do svoje najboljše zrelosti in se obira ročno. To nam omogoča, da naša vina dosegajo visoko stopnjo koncentracije, mineralnosti in elegance. Bele sorte naših vin sestavljajo Beli Pinot, Sivi Pinot, Chardonnay, Brandulin belo (iz belih briških sort), zelo pomembni pa sta tudi avtohtoni sorti Rumena Rebula in Furlanski Tokaj. Edina rdeča sorta je Brandulin rdeče, ki je mešanica Caberneta Sauvignon in Merlota.

Boris Kristančič
Plešivo 4, 5212 Dobrovo
gsm.: 00386 041 561227
e-mail: brandulin@volja.net

Projekt - Art in Vino - 05 - 2

Branko

Projekt - Art in Vino - 06 - 1

Začetki kmetije, ki nosi ime po Branku Erzeticu,očetu Igorja, prvega moža današnjega »novega obdobja«, se izgubljajo v času, kar ni nič nenavadnega saj sta človek in Zemlja v »zgodovinskih Brdih« intimno povezana že od večnosti. Vinogradi, ki jih je zasajal najprej Branko za njim pa Igor, ustvarjajo zaledje kmetiji in kleti na Ceglem, nežno se spuščajo iz okoliških gričev Plešivega in Novalija. Mladi Igor je leta 1998 spremenil, obnovil kmetijo, najprej njeno obdelovalno površino, ki presega 6 ha, nato kmetijske prostore in klet, ki ponuja vina kot so Furlanski Tokaj, Sivi Pinot, Red Branko, Sauvignon in Chardonnay.

Igor Erzetic
Zegla, 20
34071 Cormons
tel.: 0039 0481 639826

Projekt - Art in Vino - 06 - 2

Bužinel

Projekt - Art in Vino - 07 - 1

V Medani je tudi družinska klet Bužinel, ki že dolgo slovi po odmevnih svežih in rdečih vinih. Na 10 ha vinogradov, ki se nahajajo deloma tudi na italijanski strani Brd (Collio), pridelajo letno okrog 50 000 l vina. Elegantna, v ustih bogata, z ne previsokim alkoholom ter izraženo in sortno cvetico, so že dolgo sinonim za odlična briška vina. številna priznanja in medalje na različnih mednarodnih sejmih in zvesti kupci so dokaz, da jih cenijo tako strokovnjaki kot tudi ljubitelji dobrega vina. Ko v domači gostilni postrežejo z dobro hrano, lahko uživamo v igri vonjev in okusov, ki nam ponujajo različne kombinacije vina in hrane.

Elvis In Katja Bužinel
Plešivo 37, 5212 Dobrovo
tel.: 00386 (0)5 3045115
e-mail: info@gostilna-buzinel.si, www.gostilna-buzinel.si

Projekt - Art in Vino - 07 - 2

Costantini

Projekt - Art in Vino - 08 - 1

Vinogradniško-vinarsko posestvo Constantini je družinsko podjetje s tristoletno tradicijo. Ukvarjamo se s pridelavo suhih, vrhunskih vin, ki jih pridobimo s predelavo grozdja iz lastnih vinogradov, po povsem naravnih metodah. Bela vina so sveža, sadna, z bogato strukturo. Rdeča vina zorijo najmanj 18 mesecev v hrastovih sodih: so polna, elegantna, z dolgim pookusom. Vina Constantini so prisotna v izbranih restavracijah, hotelih in vinotekah v Sloveniji ter v tujini.

Dušan Kumar
Plešivo 32, 5212 Dobrovo
tel.: 00386 (0)5 3959577
e-mail: constantini@siol.net, www.costantini.si

Projekt - Art in Vino - 08 - 2

Colle Duga

Projekt - Art in Vino - 09 - 1

Na tem področju, dva koraka od slovenske meje, ima zemlja svojo vrednost, zgodovino in spomin: Duga je antično ime griča, podedovanega od očetov, kjer je zemlja zapisana vinogradništvu. Colle Duga: 7 ha trt Doc, razdeljenih med štiri posestva, vsako s svojo mikroklimo, ki je značilna za določeno sestavo terena in izpostavljenost soncu. Cilj za prihodnja leta je doseganje najboljših rezultatov iz združitve teh elementov. Ves trud je s predanostjo usmerjen v obdelavo vinogradov in vzdrževanje kleti za pridobitev elegantnih in uravnoteženih vin kot so Belo Briško, Sivi Pinot, Merlot, Furlanski Tokaj. Colle Duga pomeni izkušenost, s svojevrstnim okusom.

Damian Princic
Zegla, 12
34071 Cormons
tel.: 0039 0481 61177

Projekt - Art in Vino - 09 - 2

Drius

Projekt - Art in Vino - 10 - 1

Kmetija družine Drius že več generacij stoji sredi nedotaknjene vedrine gričevnate krminske pokrajine, kjer jo vodita oče Sergio in sin Mauro. Njihov način pridelave vina, ki ohranja značilnosti tega področja, temelji na dolgi tradiciji dela, povezanega z zemljo in njenimi ritmi. Vinogradi se razprostirajo na 12 ha od pobočij hriba Quarin do visoke soške nižine. Na severu jih branijo Alpe, ki skupaj z morjem in njegovim ugodnim klimatskim vplivom, tvorijo odlične razmere za gojenje trt. Takšno področje nudi edinstvene pogoje za proizvodnjo vin z izvrstnimi značilnostmi.

Drius Mauro
Via Filanda, 100
34071 Cormons
tel.: 0039 0481 60998
e-mail: drius.mauro@adriacom.it

Projekt - Art in Vino - 10 - 2

Dolfo

Projekt - Art in Vino - 11 - 1

Hiša Dolfo je zanimiva že zaradi svojega imena in etikete. Dolfo je domače ime za Rudolfa, kakor je ime očetu in staremu očetu – dedu mladega gospodarja Marka, pa še kmetije se je prijelo. Marko je prevzel dejavnost od očeta kot dvajset letni fant, očetovo zaupanje je bila dobra popotnica za nadaljevanje njegovega dela. Ustvaril je trg za odprta vina in jih razvažal po Sloveniji. Vinogradi se raztezajo na 13 ha na 16 različnih pozicijah v okolici Cegla, nekaj jih je tudi na italijanski strani. Odločil se je za pridelavo zelo suhih vin, takšna iščejo poznavalci in Dolfa dobijo v številnih priznanih restavracijah ter vinotekah od Hrvaške do Danske. Degustacije z domačo hrano pa pripravljajo tudi doma.

Skočaj Marko
Ceglo 3d, 5212 Dobrovo
tel.: 00386 (0)5 3959166
e-mail: dolfo@volja.net

Projekt - Art in Vino - 11 - 2

Gradnik

Projekt - Art in Vino - 12 - 1

Na kmetiji Gradnik so se začeli ukvarjati z vinogradništvom leta 1870, ko se je Gradimiro Gradnik, za vse Miro iz Plešivega, okorajžil in obdelal to zemljo, da je postala primerna za trte. Med prvimi je začel v Brdih prodajati ustekleničeno vino. Od takrat se Gradnikovi ukvarjajo s proizvodnjo visoke kakovosti s spoštovanjem najboljše briške tradicije. Vinograde, ki se nahajajo na južni strani, so postopno obnovili, vanje so posadili zelo cenjene sorte. Kmetijo je danes prevzela hči Neda, ki s svojimi otroki uspešno in modro nadaljuje očetovo delo. Tam med griči, blizu slovenske meje, pričakujejo Gradniki v svoji gostilni ljubitelje dobrega vina.

Miro Gradnik
Plessiva, 5
34071 Cormons
tel.: 0039 0481 61395
e-mail: gradnik@gradnik.it, www.gradnik.it

Projekt - Art in Vino - 12 - 2

Keber Edi

Projekt - Art in Vino - 13 - 1

Moji vinogradi uživajo v kraški burji in nežni sapici, ki prihaja od Jadrana. Primerna klima in zemlja (mi ji rečemo Ponca) podarita grozdju tisto kvaliteto, ki se pokaže v izvrstnih vinih, dobro grajenih, z naravno alkoholno gradacijo in z nepogrešljivim okusom. Naši vinogradi obsegajo skoraj 8 ha, na njih gojimo različne sorte, nekatere Francoske, druge nedvomno avtohtone. Izločili smo nekatere aromatične vrste in jih nadomestili z nekaj rdečimi sortami, v želji, da pridelamo kar se da dobro grozdje. Vlogo ra.natorjapomembnihvinsmovednozaupali lesu, avtohtonemu hrastu. Preizkušamo tudi francoskega, različne tipe iz različnih predelov, z namenom, da bi še izboljšali naša vina.

Edi Keber
Zegla, 17
34071 Cormons
tel.: 0039 0481 61184

Projekt - Art in Vino - 13 - 2

Keber Renato

Projekt - Art in Vino - 14 - 1

Izraz našega vina je ukoreninjen v običajih preteklih rodov, tako kot korenine naših trt segajo globoko v zemljo, ki so jo pridelovali že naši davni predniki. Hkratnost klimatskih in pedoloških dejavnikov naredi našo zemljo iz Ceglega zavidanja vredno. Trinajst po terasah razporejenih in na jugovzhod usmerjenih hektarjev obdelovalnih površin, gosti nasadi trt, gojeni s sistemom gujot, omejena rodovitnost, delo in obdelava v spoštovanju do grozdja in samih delavcev. Naše podjetje je s časom izbralo le nekatere vrste trt, s prevladovanjem belega grozdja nad rdečim. Vino pa pridelujemo bodisi v jeklenih kot v lesenih sodih.

Renato Keber
Zegla, 15
34071 Cormons
tel.: 0039 0481 639844
e-mail: renatokeber@libero.it

Projekt - Art in Vino - 14 - 2

Klinec

Projekt - Art in Vino - 15 - 1

V zavetju medanskega zvonika stoji domačija Konrada Klinca, ki se je z mladostno zagnanostjo njegovih dveh sinov raztegnila še naprej po vasi. Družina je že od leta 1918 zapisana vinu, ki je postalo temelj in kažipot nadaljnjemu razvoju. Danes so vrata njihove hiše na stežaj odprta in vabijo v ambient, v katerem veje duh preteklosti. Na mizo vam bodo postavili vse, kar so kuhale že njihove none. Tako boste spoznali staro briško kulinariko, nato pa vse skupaj zalili z žlahtnim vinom. Za vas bodo lahko tudi postlali v eni izmed novih sob, pred tem pa vas bodo popeljali še v kletne sobane, kjer zorijo Tokaj, Verduc, Rebula, Quela, Bela Quela in Mora.

Aleks Klinec
Medana 20, 5212 Dobrovo
tel.: 00386 (0)5 3045092
e-mail: klinec@siol.net, www.klinec.si

Projekt - Art in Vino - 15 - 2

Kren

Projekt - Art in Vino - 16 - 1

Naša turistična kmetija se ukvarja predvsem z vinogradništvom. Ponujamo buteljčna in odprta vina, ki jih največ prodajamo na domačem tržišču. Na kmetiji se poleg vinogradništva ukvarjamo tudi s turizmom in oddajanjem sob. Imamo tri sobe z desetimi ležišči, dve štiri posteljni sobi ter eno zakonsko. Gostom nudimo poleg zajtrka še kosilo in večerjo, odprto imamo tudi za ostale goste, seveda po predhodnem naročilu.

Darjo Kren
Plešivo 15, 5212 Dobrovo
tel.: 00386 (0)5 3045368

Projekt - Art in Vino - 16 - 2

Kristančič

Projekt - Art in Vino - 17 - 1

S spoštovanjem tradicije in pogumnim sprejemanjem novih tehnologij dajemo naši družinski kmetiji ter vinom razpoznaven pečat. Vina vrhunske kakovosti se lahko pridelajo le iz najboljše surovine, zato pridelujemo grozdje z velikim spoštovanjem narave. Sodobno urejeni vinogradi se nahajajo na gričih z nadmorsko višino 150m, ki so večinoma terasirani. Skupno imamo v lasti in v najemu 20 ha vinogradov. Tržišču ponujamo tri različne linije, vina »To je Medana«, vina Kristančič in vina Pavo. Bele sorte so Sivi Pinot, Chardonnay, Beli Pinot, Rebula, Sauvignon, rdeče pa Cabernet Sauvignon, Modri Pinot in Merlot.

Dušan Kristančič
Medana 29, 5212 Dobrovo
tel.: 00386 (o)5 3959533
e-mail: vinarstvo.kristancic@siol.net

Projekt - Art in Vino - 17 - 2

Mavrič

Projekt - Art in Vino - 18 - 1

Leta 1907 je Danilov praded Martin kupil posestvo na Plešivem. Njegovi predniki so bili koloni kot večina ljudi v Brdih, poleg grozdja so pridelovali še sadje. Oče Avgust je v Jugoslaviji prideloval vino in prodajal mošt večjim kletem, ki so ga same donegovale. V času sodelovanja z zadrugo se je začela obnova vinogradov in krčenje sadovnjakov. Leta 1991 so se registrirali kot pridelovalci grozdja in vina, dve leti kasneje so začeli polniti z lastno blagovno znamko. Rdeča vina zorijo v hrastovih sodih, v njih se stara tudi poseben Chardonnay z zlato etiketo. Vsakemu vinu se pri njih posvečajo s srcem in skrbjo.

Danilo Mavrič
Plešivo 36a, 5212 Dobrovo
tel.: 00386 (0)5 3959569
e-mail: vinarstvo.mavric@siol.net

Projekt - Art in Vino - 18 - 2

Movia

Projekt - Art in Vino - 19 - 1

Začetki vinarjenja so zaviti v tančico skrivnosti, znano pa je, da so Movia 1820. leta darovali cerkvi vino, s katerim je maševal goriški škof, ki je prišel birmat v Medano. To letnico zasledimo danes na etiketah vin iz kleti Mirka in njegovega sina Aleša Kristančiča, ki nadaljujeta tradicijo rodbine Movia iz Ceglega. V tej največji vinogradniški družinski kmetiji so s stekleničenjem začeli pred desetletjem, zadnjih pet let pa njihovim vinom dajejo dvojni pečat: MOVIA je zaščitni znak polnih vin iz najlepših vinorodnih leg, negovanih v hrastovih sodih in primernih za zahtevnejša omizja ter posebne priložnosti, VILA MARIJA pa označuje zbirko mladih vin, ki lepo zaokrožajo vsakodnevni obed.

Aleš In Mirko Kristančič
Ceglo 18, 5212 Dobrovo
tel.: 00386 (0)5 3959510
e-mail: movia@siol.net, www.movia.si

Projekt - Art in Vino - 19 - 2

Nando

Projekt - Art in Vino - 20 - 1

Začetki vinogradništva in vinarstva pri družini Kristančič segajo na konec 19. stoletja. Takrat je Rajmond Nando Kristančič začel proizvajati in prodajati vino na ozemlju današnje Italije. Vino je prevažal s konjsko vprego. V spomin na tiste čase sta ostala ime kmetije Nando in konjski glavi na etiketah steklenic. Kmetija obsega danes 7 ha vinogradov. Največ je belih sort: Rebula, Tokaj, Chardonnay, Sivi Pinot in Sauvignon. Od rdečih sta Merlot in Cabernet Sauvignon. Del vin se prideluje v nerjavečih posodah (enoletna vina), del pa se stara v hrastovih sodih.

Andrej Kristančič
Plešivo 20, 5212 Dobrovo
tel.: 00386 (0)5 3042129
gsm: 00386 040799471
e-mail: andrej.kristancic@volja.net

Projekt - Art in Vino - 20 - 2

Pod Dob

Projekt - Art in Vino - 21 - 1

Kmetija »POD DOB« Žarko Cukjati se nahaja v Ceglem na zahodu Goriških Brd. Leži na griču z lepim razgledom na Furlanijo, Kras in Primorje, oddaljena le 1 km od Medane in prav toliko od sosedje Italije. Ugodna lega vinogradov, ki se razprostirajo na 3 ha sončnih površin ter povezava tradicionalnega načina obdelave grozdja s sodobno opremo je ravno prava kombinacija za pridelavo odličnih vin. V njihovi tradicionalni briški kleti lahko preizkusite različna odprta in stekleničena vrhunska buteljčna vina, kot so CHARDONNAY, REBULA, BELI PINOT, TOČAJ, MUŠKAT, MERLOT, CABERNET SAUVIGNON.

Žarko Cukjati
Ceglo 25a, 5212 Dobrovo
gsm: 00386 (0)41 775060
e-mail: mateja.cukjati@hotmail.com

Projekt - Art in Vino - 21 - 2

Polencic Aldo

Projekt - Art in Vino - 22 - 1

Kmetija, ki jo vodi agronom in enolog Aldo Polencic, je v lasti družine že od leta 1880. Vinogradi se raztezajo na 6 ha v osrčju briškega področja DOC. Vinogradniška kmetija je zaradi kompozicije terena in klimatskih značilnosti usmerjena v proizvajanje belih vin (Točaj, Sivi Pinot, Beli Pinot…). Lahko pa se pohvalijo tudi z izvrstnim rdečim vinom, Merlotom, ki ga v najboljših letinah imenujejo »Unico« (Edini).

Aldo Polencic
Plessiva, 13
34071 Cormons
tel.: 0039 0481 61027
e-mail: aldopolencic@virgilio.it

Projekt - Art in Vino - 22 - 2

Pulec

Projekt - Art in Vino - 23 - 1

Na Plešivem, v vasici pod Medano, se razprostira kmetija Pulec. Njen lastnik je Radko Pulec (oče), pri potrebnih opravilih pa mu pomaga mlajši sin Mitja. Rdeča nit kmetije je pridelava žlahtne kapljice. Lahko se pohvalijo z vedno več odjemalci ter s strankami, ki so jim zveste že leta. Svoja kakovostna vina uspešno tržijo tako na domačem kot na tujih trgih pod blagovno znamko »Pulec«. Vinskim poznavalcem lahko ponudijo naslednja vrhunska vina: Rumena Rebula, Sivi Pinot, Chardonnay, Sauvignon, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Sauvignon Barique in Merlot Barique.
V zavetju kmetije v svoj objem vabi okrepčevalnica »Belvin«, ki jo vodi starejši sin Marko, in je odraz dobrih medsebojnih odnosov ter uspešnosti kmetovanja.

Radko Pulec
Plešivo 38a, 5212 Dobrovo
tel.: 00386 (0)5 3045751
e-mail: belvin@email.si

Projekt - Art in Vino - 23 - 2

Raccaro

Projekt - Art in Vino - 24 - 1

Daljnega leta 1928 se je Giuseppe Raccaro odločil, da zapusti dolino Nadiže in poišče bolj hvaležno obdelovalno področje. Želja se mu je uresničila ob vznožju hriba Quarin, kjer je našel nežno vzpenjajočo se zemljo s primerno mikroklimo. Danes upravlja kmetijo njegov sin Dario in izmenoma deli svoj trud med stekleničenjem ter sprejemanjem zelo izbranih strank, vedno pozornih na posebne značilnosti, ki jih lahko ponuja samo takšna majhna družinska kmetija.

Dario Raccaro
Via S. Giovanni 87/B
34071 Cormons
tel.: 0039 0481 61425

Projekt - Art in Vino - 24 - 2

Reya

Projekt - Art in Vino - 25 - 1

V stiku Mediterana in Alp leži naša kmetija, ki med drugim obsega 3 ha vinogradov, na katerih raste 12 000 trt. Večina nasadov stoji na južnih obronkih Kozane na nadmorski višini od 100 do 150 m. Mikroklima, mineralnost tal in tradicija znanja nam omogočajo, da vrhunsko grozdje spreminjamo v vrhunska vina. Enostavno – umetnost z užitkom.

Reya Oton
Kozana 8, 5212 Dobrovo
tel.: 00386 (0)5 3041256
gsm: 00386 (0)31 352200
e-mail: reya.oton@volja.net

Projekt - Art in Vino - 25 - 2

Ronco Di Zegla

Projekt - Art in Vino - 26 - 1

Moja kmetija, manjša dejavnost z dolgo trdicijo, ki je v družinski lasti že več generacij, obsega 21 ha, od katerih je 8 ha vinogradov. Nahaja se tik ob slovenski meji, na gričih, med hribi in morjem. Briška zemlja in idealne klimatske razmere ustvarjajo edinstvene pogoje za vinogradništvo. Leta 1991 sem jaz, Maurizio, potomec te veje družine Princic, prevzel vodstvo dejavnosti in ves svoj trud vložil v izboljšavo vinogradov. Leta 1995 smo se posvetili tudi prenovi kleti, leta 1997 pa smo kmetiji in našim vinom dali novo ime: »Ronco di Zegla«.

Maurizio Pricnic
Zegla, 12
34071 Cormons
tel.:0039 0481 61155
gsm: 0039 329 2278181

Projekt - Art in Vino - 26 - 2

Simčič

Projekt - Art in Vino - 27 - 1

Že od leta 1860 se Simčičevi ukvarjajo s predelavo vina. Marjan Simčič je leta 1988 prevzel vodenje kmetije od očeta Salka kar je obeležil z novo, razpoznavno gra.čnopodobo.Zravenmladih, letnih, svežih vin (Točaj, Sivi Pinot, Chardonnay in Cabernet Sauvignon) v njihovi kleti, v hrastovih posodah, različno dolgo (2-4 let) zorijo kompleksna, polna in lepo zaokrožena vina kot so Rebula, Sauvignon, Chardonnay, Cabernet Sauvignon in Modri Pinot, s pečatom selekcija. Iz te skupine namensko izstopajo vina Teodor Belo Selekcija, Teodor Rdeče Selekcija in Leonardo.
Moderno, tudi na tuje trge usmerjeno vinogradniško kmetijo uspešno vodita Marjan in Valerija (žena) ob pomoči Salka (Marjanovega očeta) ter ostalih družinskih članov.

Simčič Marjan
Ceglo 3b, 5212 Dobrovo
tel.:00386 (0)5 3959200, fax: 00386 (0)5 3959201
e-mail: info@simcic.si

Projekt - Art in Vino - 27 - 2

Srebrnič

Projekt - Art in Vino - 28 - 1

Na Plešivem, sredi Goriških Brd, blizu italijanske meje, se nahaja kmetija Vojka Srebrniča. Njegov oče Teodor je začel po drugi svetovni vojni pridelovati vino in sadje. Trte so takrat predstavljale samo del pridelka, ko pa je leta 1975 delo prevzel sin Vojko, se je usmeril v vinogradništvo. Na 3,5 ha vinogradov raste okoli 8000 trt, med temi je največ belih sort, približno 70%, ostalih 30% je rdečih. Njihova bela vina so Rebula, Sivi Pinot, Chardonnay, Malvazija, Tokaj, rdeča pa Merlot in Cabernet Sauvignon.

Vojko Srebrnič
Plešivo 46, 5212 Dobrovo
tel.: 00386 (0)5 3042135
gsm: 00386 (0)41 671898

Projekt - Art in Vino - 28 - 2

Sturm

Projekt - Art in Vino - 29 - 1

Daljnega leta 1850 je med valovitimi briškimi griči, na Ceglem, nastala kmetija STURM. Ljubezen do vinarske umetnosti je skozi stoletja prehajala od očeta do sina, do današnjih dni. Danes srečamo Oscarja Sturma, ki upravlja kmetijo z neprecenljivo pomočjo žene Dunje ter otrok Denisa, Patricka in Tajrin. Obdelano ozemlje obsega 10 ha, grozdje obirajo ročno in ga skrbno selekcionirajo. V kleti, ki se v celoti nahaja pod zemljo, nastaja vino bodisi v nerjavečih posodah kot v sodih iz francoskega hrasta.

Oscar Sturm
Zegla, 1
34071 Cormons
tel.: 0039 0481 60720
e-mail: sturm@sturm.it

Projekt - Art in Vino - 29 - 2

Ščurek

Projekt - Art in Vino - 30 - 1

Težko bi določili vek, od katerega se Ščurki ukvarjajo z vinogradništvom, zapisano pa je ostalo, da je Stojanov nono Franc obdeloval en hektar trt in pridelal petdeset hektolitrov vina. Danes negujeta (oče) Ivan in (sin) Stojan desetkrat večjo površino vinogradov, temu primeren pa je tudi pridelek. Večina posesti je na italijanskem delu Brd, za najboljše lege pa veljajo Grotišče, Dugo, Mahober, Jazbine in Jordano. Trgu ponujajo letno po 50 000 steklenic vrhunskega vina. Ostajajo zvesti svežim, vendar polnim vinom, in dolgo v pomlad odlašajo s prvim pretokom. Ob najsodobnejši tehnologiji hočejo tudi sami odkrivati skrivnosti hrastovih sodčkov, predvsem pa ne pozabljajo na avtohtone briške sorte.

Stojan Ščurek
Plešivo 44, 5212 Dobrovo
gsm: 00386 (0)41 625842
e-mail: scurek.stojan@siol.net, www.scurek.com

Projekt - Art in Vino - 30 - 2

Toros

Projekt - Art in Vino - 31 - 1

Na začetku prejšnjega stoletja se je Edoardo Toros, po različnih migracijah, dokončno naselil na področju Novali v Krminu. Izkušen mož si je izbral področje, na katerem sta trta in zemlja tesno povezani. V tistih časih je družina gojila vsega po malo, med pridelki pa je izstopala markantna vrsta belega vina, ki je vabila poznavalce iz Avstrije, Furlanije in Benečije.
Francesco Toros upravlja danes, z veliko ljubeznijo in zagnanostjo ter s pomočjo številne družine, uspešno vinogradniško kmetijo, ki spretno združuje tradicionalne načine pridelovanja z najsodobnejšimi. Z odločnim posegom so modernizirali tudi klet, po drugi strani pa se delno vračajo na hrastove sode, da bi v tretjem tisočletju ponovno delali na način, ki ga je oče Mario obvladal že pred pol stoletja.

Toros Franco
Novali, 12
24071 Cormons
tel.: 0039 0481 61327
e-mail: info@vinitoros.com, www.vinitoros.com

Projekt - Art in Vino - 31 - 2

Toroš

Projekt - Art in Vino - 32 - 1

Začetki vinarjenja na kmetiji TOROŠ segajo v leto 1750. Doma imajo še star sod z letnico 1913, v njem zori Rebula po stari metodi, še iz Avstro-Ogrske. Ta način je že pozabljen, nadaljujejo ga le Toroševi in vino dobi posebno aromo, ki poznavalce preseneča, saj je povsem naravno. Poimenovali so ga Bolida. Iz 24000 trt stiskajo mošt v kleti, ki je najstarejša v tem kraju. Njihova vina so Sivi Pinot, Chardonnay, Sauvignon, Rebula, Tokaj, Pikolit, Merlot, Cabernet Sauvignon in Rumeni Muškat, za katerega so dobili veliko priznanj. Ravno po njihovi zaslugi lahko v Brdih uporabljajo to ime. Poleg tega imajo tudi kmečki turizem, kjer vam bodo postregli z domačimi dobrotami.

Jožica In Robert Toroš
Plešivo 48, 5212 Dobrovo
tel.: 00386 (0)5 3959610
e-mail: wine.toros@volja.net

Projekt - Art in Vino - 32 - 2

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©