MMM Art

Art Circle

MMM Art, april 2012

Selektor:  Brane Kovič       Kritika: Liam Kelly, Marianne Brouwer       Udeleženci:  Metka Krašovec ,  Patricia Koyšova, Mischa Rakier, Emiliano Rubinacci, Želimir BarićEmanuele Alfieri,  Neil Shawcross, Martin McNultyEleonore Cheneau, Shkumbin Krasniqi, Ivana Ivković, Duša Jesih, Willy Ramos, Takaki Takino, Mario Palli, Klemen Brun, Etko Tutta

vabilo

30.04.2012
Besedilo: Barbara Žnidar

Medana: MMMArt

V Goriških brdih se je pred kratkim končala že 15. slikarska kolonija, ki jo tradicionalno organizira Kulturno-umetniško društvo Opoka, s sedežem na domačiji Klinec (poleg bratov Aleksa in Uroša Klinca ter njunih družin so v njem oziroma pri organizaciji kolonije angažirani še galerist Dragan Abram ter slikarja Etko Tutta in Klemen Brun).

Pred petimi leti so k sodelovanju povabili priznanega kritika in umetnostnega zgodovinarja Braneta Koviča, da kolonijo, ki poteka spomladi, dvigne na mednarodno raven s poudarkom na kakovosti in čim večji geografski razvejanosti. Predlagal je formulo 9+1 (9 tujih udeležencev ter slovenski), ki je bila sprejeta in se je načeloma držijo, čeprav včasih z manjšimi odstopanji. Poleg tega so lani uvedli še vabila "veteranom", torej umetnikom, ki so na koloniji sodelovali v prejšnjih letih, da bi se tako utrdile vezi med sodelujočimi in organizacijsko ekipo (vsakič povabijo dva). Vsakokrat pa s svojim slikarskim prispevkom sodelujeta tudi Etko Tutta in Klemen Brun.

Letošnji udeleženci slikarske kolonije MMMArt so bili: Metka Krašovec (Slovenija), Neil Shawcross (Irska), Patricia Koyšova (Slovaška), Ivana Ivković (Srbija), Mischa Rakier (Nizozemska), Eléonore Cheneau (Francija), Martin McNulty (Škotska), Shkumbin Krasniqi (Kosovo/Francija) ter Emiliano Rubinacci, Želimir Barić in Emmanuelle Scarpa (Italija), od "veteranov" pa Willy Ramos (Kolumbija/Španija) in Duša Jesih (Slovenija) ter seveda Etko Tutta in Klemen Brun, njun gost pa je bil Mario Palli (Italija), tako da je na razstavi skupaj 16 del.

Avkcije so uvedli pred tremi leti, izkupiček pa je namenjen za štipendije mladim umetnikom, za kar poskrbi Lions Club Vogrsko (člani kluba so tudi najpogostejši kupci licitiranih del). Letošnja je bila uspešna, od 35 lotov jih je bilo prodanih 29 (dražile so se tudi slike z jesenske kolonije, ki navadno poteka v oktobru).
Kolonija se je začela v nedeljo, 15. aprila s skupno večerjo in spoznavnim večerom udeležencev in organizatorjev, trajala pa vključno do petka, ko je bila zvečer otvoritev razstave nastalih del v okviru "dneva odprtih vrat", sledila pa avkcija ter gastronomsko-enološki žur.

Branetu Koviču smo zastavili nekaj vprašanj:

Kdaj in kje ste prvič zavihteli avkcijsko kladivo?

Avkcije vodim že skoraj 20 let (Ljubljana, Nova Gorica, Maribor, Koper, …), kdaj prvič, se ne spomnim natančno.

Katerega izmed umetnikov bi izpostavili?

Vse sodelujoče sem izbral glede na kakovost njihovega dela in strokovne reference, zato bi težko koga posebej izpostavil - jasno je, da je vse očarala Metka Krašovec, meni osebno pa so blizu Mischa Rakier, Ivana Ivković, Martin McNulty, prijetno me je presenetil tudi Shkumbin Krasniqi.

Z umetniki ste se družili cel teden. Vtisi?

Najpomembnejši vtis je "skupnost v različnosti", sicer pa je z umetniki tako kot z drugimi ljudmi: različni značaji, nekateri bolj zadržani, drugi bolj sproščeni, eni bolj molčeči, drugi bolj zgovorni, eni bolj ponočnjaki, drugi jutranji delavci ... “Vive la difference”!

Kam dandanašnji plove umetnost? Je recesija posegla tudi v to sfero?

V današnjem času imamo ogromno umetnikov in hudičevo malo umetnosti. Tudi v tako imenovani "sodobni umetnosti" (instalacije, video, uporaba računalnikov, multimedia, ...) je tako kot v "klasičnih" umetnostnih disciplinah - povsod so prisotni ali celo prevladujejo tudi amaterizem, diletantstvo, blefiranje, špekulantstvo ter šlamparija, zato nekritično sprejemanje vsega "novega" samo zategadelj, ker je "novo", ne more biti kriterij za kakovost. Recesija se seveda pozna tudi na umetnostnem trgu, zlasti je opazna v srednjem cenovnem razredu. Nasprotno pa "top end" cveti kot še nikoli (dela, ki se prodajajo za milijone in desetine milijonov evrov).

Ste gurman. Katero regionalno jed (Goriških brd) bi izbrali kot "must have", ki jo mora preizkusiti vsak tujec?

Kdor spomladi obišče Brda, bi moral vsekakor poskusiti jedi z divjimi špaglji (rižote, testenine, šparglji kot samostojna ali kombinirana priloga) ter seveda tradicionalne briške jedi kot so jota, zelenjavne juhe in vse, kar se lahko naredi iz "kralja živali" (namreč prašiča).

Da zaokrožimo z vprašanjem o oranžnem vinu, ki smo ga “dodobra preizkusili” na zaključnem večeru. Nekateri pravijo, da ga je potrebno "razumeti". Kaj menite?

Oranžna vina so četrta vinska barva (poleg belega, rdečega in roséja), trenutno velik trend zlasti v Veliki Britaniji, ZDA in na Japonskem, čeprav gre v bistvu za zelo staro metodo zorenja vina, ki pa je bila pozabljena in jo mladi vinarji zdaj oživljajo. Oranžno vino je res nekolikanj posebnega okusa, po prvem kozarcu se ne zdi izjemno drugačno, toda že drugi kozarec ta vtis spremeni in poznavalcu razpre arome, cvetlico in okus, ki ga pritegnejo. Poseben užitek je piti oranžna vina tam, kjer nastajajo - okolje, podnebje in ljudje, ki ga pridelujejo, nesporno veliko prispevajo k stopnjevanju tega uživanja.

 

Medana liste, Avril 2012

 

Eléonore Cheneau / France / eleocheneau@gmail.com

Mischa Rakier / Netherlands / info@mischarakier.com / 0031 (0)6 22 93 53 70

Metka Krasovec / Slovenia/ metka.krasovec@siol.net

Mario Palli  / italia  / mario.palli@gmail.com / 0039 04 81 92340

Emiliano Rubinacci/Argentina / elpazdelrasta@hotmail.com /www.emilianorubinacci.it / +39 339 71 66 535

Patricia Koysova/Slovakia/patakoysova@gmail.com / www .patriciakoysova .com

Emanuele Alfieri /Italy/  basicnexus@fastwebnet.it

Klemen  Brun / klemen.brun@hotmail.com / klemen.3-a.net / +386 31 345 833

Martin Mc Nulty / martinnulty@free.fr  / 0033 (0)6 17 42 49 97

Williy Ramos / Spain / willyramos.pintor@hotmail.com / 0034 6 78 00 34 29

Etko Tutta / etko@siol.net / 00386  41 766 366

Dusa Jesih / dusa.jesih@gmail.com / +386 41 89 43 16 / dusajesih.weebly.com

Zelmir Baric / zeliko@gmail.com / zeliko.com / + 39 333 26 88 139 / +38 164 523 107

Ivana Ivkovic / Ivana.ivana.ivana@gmail.com / +381 63 83 19 353

Jelena Stevancevic  / Jelena.stevancevic@yahoo.com / +38160 53 57 159

Shkumbin Krasnigi / shkuma_k@live.com / 0033 (0)6 66 83 12 15

Pepa Cano / pepacanom@hotmail.com / 0034 (0)6 70 66 43 67

Patricia Koysova / patakoysova@gmail.com / +421 904 094 603

 

 

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©