MMM Art

Art Circle

Art embassy republic of POLAND 2012

 uroš zastava poljska

KONZULAT REPUBLIKE POLJSKE V NOVI GORICI
Častni konzul: Nedjan Brataševec
Vipavska cesta 13, Rožna Dolina 5000 Nova Gorica            
_______________________________________________________________________________________________

logo  
Art house KLINEC
Medana
Uroš in Nejka Klinec
Medana 20, 5212 Dobrovo, Brda

Datum :24.07.2012

ART CIRCLE
ART EMBASSY – REPUBLIC OF POLAND – MEDANA

Spoštovani umetniki

Iwona Zawadzka / Poljska
Jolanta Studzinska / Poljska
Stanislaw Baj / Poljska
Iwona Wyszatycka / Poljska
Tomasz Barczyk / Poljska
Justyna Kabala / Poljska
Goran Štimac / Hrvaška
Franco Dugo / Italija
Willy Ramos / Španija
Andrej Pavlič / Slovenija
Klemen Brun / Slovenija  
Etko Tutta / Slovenija

In selektor:

Jagoda Barczynska / Poljska

Vabljeni na srečanje likovnih umetnikov, ki bo potekalo v Medani na domačiji Nejke in Uroša Klinca od nedelje 2. septembra do petka 7. septembra. Delavno ime srečanja je SYMPOSIUM CERAMICUS. Srečanja se bo udeležilo šest umetnikov in selektor iz Poljske, ter šest umetnikov iz Medanskega kroga.
Srečanje je še posebej pomembno, ker je omenjena domačija prva ART ambasada v širšem projektu ART CIRCLE.

 

uroš symposium

Projekt:
SYPOSIUM CERAMICUS MEDANA MMXI

Plato , grški klasični filozof je uporabil besedo symposium za opis druženja ob kozarcu vina in razpravljanju o ljubezni. Vino je bilo v tistih časi zelo drugačno od današnjega. Shranjevalo se je v lončenih posodah, bilo je osmoljeno in se je imenovalo retzina. Podobno tradicionalno vino še vedno srečamo v Grčiji, čeprav se je s časom in z uporabo lesenih posod zelo spremenilo. Vsebnost smole pridelano iz dreves pinjevca se je močno znižala. Lončene posode so bile okrašene z reliefi ali pa poslikane.
V zadnjem času se naše zavedanje zdrave prehrane kvalitativno spreminja. Vse več vinogradnikov se odloča za korak nazaj v smer biološke predelave vina.
Razmišljanja v tej smeri nas je pripeljalo do omenjenega projekta. V Medano bomo povabili priznane umetnike iz evropskega prostora, ki bodo poslikali glinene steklenice. Emajle bomo zapekli in steklenice bodo pripravljene na polnitev.
Izbrani pomembni vinarji iz Goriške pokrajine, ki predelujejo biološka vina, bodo steklenice napolnili.
Prav izbor materiala, glina, naj bi nas spomnil na začetne postopke hranjenja vina, in spomnil da prihaja čas, ko se moramo zazreti vase, posvetiti več energije ohranjanju okolja in ekološkim pristopom pri predelavi hrane.
Te polnitve naj bi za omenjeno skupino vinarjev postal prepoznaven znak pri promociji njihovih vin. Dopolnjeno bo tudi umetniško dogajanje v Medani, ki ji želimo na ta način podariti novo zbirko umetnin, ki bo s časom imela vedno večjo vlogo v prepoznavnosti kraja.uroš flaška 1 uroš flaška 2uroš flaška 3

Ker bo izbor vinarjev, ki bodo vključeni v projekt širši, smo za ta namen ustanovili novo kulturno društvo z imenom Manifest in s sedežem v Novi Gorici. To društvo naj bi dopoljnjevalo aktivnosti na področju kulture, ki ji izvajamo s kulturnim društvom Opoka. Z našimi aktivnostmi, ki trajajo že skoraj 15 let smo v Medani ustvarili podobo kraja poznano ne samo po dobrih vinarjih, ampak kraj kamor radi zahajajo umetniki iz evropskega prostora in širše.
Na domačiji Klinec skupaj s partnerji organiziramo vsako leto dve srečanji likovnih umetnikov, srečanje poetov Dnevi poezije in vina ter Poletje v Medani. Rezultat je več publikacij ter zbirka slik, ki jo bomo v prihodnosti rasztavili v različnih galerijah. Na domačiji je postavljena tudi manjša zbirka skulptur.
Na domačiji Movija smo postavili zbirko slik v vinski kleti. Vsako leto postavimo tudi razstavo izbranega slikarja v njihovi galeriji.
Galerijo smo naredili tudi na domčiji Šćurek, kjer tudi prirejamo razstavo. Vinska klet pri Ščurku je obogatena s poslikanimi sodi. Zbirka se veča iz leta v leto.Skupaj z občino Brda upravljamo z galerijo v Gradnikovi hiši, kjer letno postavimo nekaj razstav.
V turistični hiši Klinec smo s slikami opremili sobe in jim na ta način dali novo kvaliteto.
Izvedli smo tudi dva projekta na področju umetnosti s pomočjo evropske skupnosti.
Pričakujemo tudi rezultate zadnjega mednarodnega projekta EU z imenom Art Circle. V Brdih in Coliu bi postavili ambasade umetnosti evropskih držav. Na tak način, bi v Brda aktivno privabili diplomate ter umetnike iz izbranih držav. Projekt naj bi prerasel v festival umetnosti in vinarjev.
Projekt SYPOSIUM CERAMICUS je logična posledica našega večletnega delovanja na omenjenem teritoriju z željo razvoja vinarstva in promocije kraja ter umetnikov.
Ob naši dejavnosti pa ne pozabljamo tudi na dobrodelnost in na nove generacije. V zvezi s tem smo vstanovili skupaj z Laions klubom Vogrsko fond mmm art, iz katerga bomo letos podelili dve štipendiji za področje umetnosti. Akcijo bomo ponovili tudi letos in upamo, da bo postala tradicionalna.
art circle uroš kombi

Art Circle je projekt, ki predvideva ustanovitev umetniških ambasad različnih držav na domačijah priznanih Briških vinarjev. Vsaka ambasada bi imela svojstven art projekt, ki bi se izvajal tradicionalno. Tako bi na teritoriju Brd počasi nastal svetoven festival umetnosti.

 

Partnerji v projektu:

Domačija UROŠ in NEJKA KLINEC

uroš hiša 1 uroš hiša 2 uroš hiša 3

Atelje Etko Tutta
Etko Tutta,  bratov Hvalič 53, 5000 Nova Gorica, tel.: 00386 5 3028841, gsm: 00386 41 766366
e. pošta: etko@siol.net                                       

KUD Manifest
Klemen Brun, Cankarjeva 44, 5000 Nova Gorica, gsm : oo386 31 345 833
e.pošta:  klemen.brun@hotmail.comklemen.brun@siol.net
web: klemen.3-a.net

Galerija Artes
Dragan Abram
tel.: 00386 41 640220; e pošta: info@fin-art.si

Občina Brda
Trg 25. maja 2, 5212 Dobrovo v Brdih

KUD OPOKA
Medana 20, 5212 Dobrovo
tel. / faks: +386 5 3045092

Vinarji, ki bodo sodelovali v projektu:

Klinec
Bjana
Movia
Štekar
Ščurek
Edi Simčič
Kabaj 

 

 

 

 

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©