MMM Art

Art Circle

Art embassy republic of POLAND 2011

 Art embassy republic of POLAND

 uroš zastava poljska
KONZULAT REPUBLIKE POLJSKE V NOVI GORICI Častni konzul: Nedjan Brataševec Vipavska cesta 13, Rožna Dolina 5000 Nova Gorica 
__________________________________________________________________________________________

logo

Projekt:

MMM art SYMPOSIUM CERAMICUM MMXI

uroš symposium 
ART selector:
Jagoda Barczynska, kustosinja za moderno in sodobno umetnost, Muzej v Chelmu
JAGODA BARCZYNSKA, ul. sw. Mikolaja 5/3, 22-100 Chelm, Poland

Umetniki:

Marek Radke / Poljska
Ewa Zawadzka / Poljska
Hanna Zawa-Cywinska / Poljska
Adam Wsiolkowski / Poljska
Janusz Kapusta / Poljska
Urszula Slusarczyk / Poljska
Bruno Paladin / Hrvaška
Klavdij Palčič / Italija
Valentin Oman / Avstrija
Boris Zaplatil / Slovenija
Jože Šubic / Slovenija
Etko Tutta / Slovenija
Klemen Brun / Slovenija

SYPOSIUM CERAMICUS MEDANA MMXI

Plato , grški klasični filozof je uporabil besedo symposium za opis druženja ob kozarcu vina in razpravljanju o ljubezni. Vino je bilo v tistih časi zelo drugačno od današnjega. Shranjevalo se je v lončenih posodah, bilo je osmoljeno in se je imenovalo retzina. Podobno tradicionalno vino še vedno srečamo v Grčiji, čeprav se je s časom in z uporabo lesenih posod zelo spremenilo. Vsebnost smole pridelano iz dreves pinjevca se je močno znižala. Lončene posode so bile okrašene z reliefi ali pa poslikane.
V zadnjem času se naše zavedanje zdrave prehrane kvalitativno spreminja. Vse več vinogradnikov se odloča za korak nazaj v smer biološke predelave vina.
Razmišljanja v tej smeri nas je pripeljalo do omenjenega projekta. V Medano bomo povabili priznane umetnike iz evropskega prostora, ki bodo poslikali glinene steklenice. Emajle bomo zapekli in steklenice bodo pripravljene na polnitev.
Izbrani pomembni vinarji iz Goriške pokrajine, ki predelujejo biološka vina, bodo steklenice napolnili.
Prav izbor materiala, glina, naj bi nas spomnil na začetne postopke hranjenja vina, in spomnil da prihaja čas, ko se moramo zazreti vase, posvetiti več energije ohranjanju okolja in ekološkim pristopom pri predelavi hrane.
Te polnitve naj bi za omenjeno skupino vinarjev postal prepoznaven znak pri promociji njihovih vin. Dopolnjeno bo tudi umetniško dogajanje v Medani, ki ji želimo na ta način podariti novo zbirko umetnin, ki bo s časom imela vedno večjo vlogo v prepoznavnosti kraja

 

uroš flaška 1uroš flaška 2uroš flaška 3

Ker bo izbor vinarjev, ki bodo vključeni v projekt širši, smo za ta namen ustanovili novo kulturno društvo z imenom Manifest in s sedežem v Novi Gorici. To društvo naj bi dopoljnjevalo aktivnosti na področju kulture, ki ji izvajamo s kulturnim društvom Opoka. Z našimi aktivnostmi, ki trajajo že skoraj 15 let smo v Medani ustvarili podobo kraja poznano ne samo po dobrih vinarjih, ampak kraj kamor radi zahajajo umetniki iz evropskega prostora in širše. Na domačiji Klinec skupaj s partnerji organiziramo vsako leto dve srečanji likovnih umetnikov, srečanje poetov Dnevi poezije in vina ter Poletje v Medani. Rezultat je več publikacij ter zbirka slik, ki jo bomo v prihodnosti rasztavili v različnih galerijah. Na domačiji je postavljena tudi manjša zbirka skulptur. Na domačiji Movija smo postavili zbirko slik v vinski kleti. Vsako leto postavimo tudi razstavo izbranega slikarja v njihovi galeriji.Galerijo smo naredili tudi na domčiji Šćurek, kjer tudi prirejamo razstavo. Vinska klet pri Ščurku je obogatena s poslikanimi sodi. Zbirka se veča iz leta v leto.Skupaj z občino Brda upravljamo z galerijo v Gradnikovi hiši, kjer letno postavimo nekaj razstav. V turistični hiši Klinec smo s slikami opremili sobe in jim na ta način dali novo kvaliteto. Izvedli smo tudi dva projekta na področju umetnosti s pomočjo evropske skupnosti. Pričakujemo tudi rezultate zadnjega mednarodnega projekta EU z imenom Art Circle. V Brdih in Coliu bi postavili ambasade umetnosti evropskih držav. Na tak način, bi v Brda aktivno privabili diplomate ter umetnike iz izbranih držav. Projekt naj bi prerasel v festival umetnosti in vinarjev
Projekt SYPOSIUM CERAMICUS je logična posledica našega večletnega delovanja na omenjenem teritoriju z željo razvoja vinarstva in promocije kraja ter umetnikov. Ob naši dejavnosti pa ne pozabljamo tudi na dobrodelnost in na nove generacije. V zvezi s tem smo vstanovili skupaj z Laions klubom Vogrsko fond mmm art, iz katerga bomo letos podelili dve štipendiji za področje umetnosti. Akcijo bomo ponovili tudi letos in upamo, da bo postala tradicionalna.


 art circle uroš kombi
 Art Circle je projekt, ki predvideva ustanovitev umetniških ambasad različnih držav na domačijah priznanih Briških vinarjev. Vsaka ambasada bi imela svojstven art projekt, ki bi se izvajal tradicionalno. Tako bi na teritoriju Brd počasi nastal svetoven festival umetnosti.

Partnerji v projektu:

Domačija UROŠ in NEJKA KLINEC

uroš hiša 1uroš hiša 2uroš hiša 3

 

 

 

 

Atelje Etko Tutta
Etko Tutta,  bratov Hvalič 53, 5000 Nova Gorica, tel.: 00386 5 3028841, gsm: 00386 41 766366e. pošta: etko@siol.net                                       

 

KUD Manifest
Klemen Brun, Cankarjeva 44, 5000 Nova Gorica, gsm : oo386 31 345 833
e.pošta:  klemen.brun@hotmail.comklemen.brun@siol.net
web: klemen.3-a.net

Galerija Artes
Dragan Abram
tel.: 00386 41 640220; e pošta: info@fin-art.si

Občina Brda
Trg 25. maja 2, 5212 Dobrovo v Brdih

KUD OPOKA
Medana 20, 5212 Dobrovo
tel. / faks: +386 5 3045092

Vinarji, ki bodo sodelovali v projektu:

 

Klinec
Bjana
Movia
Štekar
Ščurek
Edi Simčič
Kabaj

 

Mednarodno srečanje likovnih ustavarjalcev - vez med briškimi vinarji in likovno umetnostjo

Na domačiji Uroša in Nejke Klinec v Plešivem od sobote 3. do petka 9. septembra 2011, poteka mednarodno srečanje likovnih ustvarjalcev z naslovom Symposium Ceramicum.

Kolonija je prvi dogodek v okviru projekta Art Circle, ki ga je zasnovalo kulturno umetniško društvo Manifest iz Nove Gorice, v sodelovanju z briškim kulturnim društvom Opoka, in bo še tesneje povezoval briške vinarje z likovno umetnostjo. Namen projekta je ustanavljanje Art Circle ambasad kulture in umetnosti pri vinarjih na območju Brd in širšem goriškem prostoru, ki bodo pripomogle k razvoju kulturno umetniškega središča v tem prostoru. Vsaka ambasada bo zastopala eno državo in bo z organizacijo raznih umetniških festivalov, srečanj in kolonij, ki se bodo odvijali skozi vse leto, obogatila kulturno in umetniško dogajanje, poskrbela za promocijo lastne države, Goriških Brd in slovenskih vrhunskih vin v svetu.

Prvo umetniško ambasado, ki bo zastopala Poljsko (Art embassy – republic of Poland) in bo označena s tablami ART CIRCLE / ART EMBASSY – REPUBLIC OF POLAND / MMM ART HOUSE KLINEC, bodo odprli na domačiji Uroša in Nejke Klinec v Plešivem, v ponedeljek, 5. septembra, ob 19. uri.

Med 3. in 9. septembrom v Plešivem skupaj ustvarjajo priznani poljski in slovenski umetniki, vsak dan pa je ob različnih kulturnih dogodkih tudi predstavitev dveh sodelujočih vinarjev. Poljski avtorji Urszula Slusarczyk, Janusz Kapusta, Adam Wisiolkowski & Felek III, Hanna Zawa-Cywinska, Marek Radke in Ewa Zawadzka se bodo srečali s slovenskimi, italijanskimi, hrvaškimi in avstrijskimi likovniki iz skupine MMM art, Borisom Zaplatilom, Jožetom Šubicem, Etkom Tutto, Klavdijem Palčičem, Klemnom Brunom, Valentinom Omanom in Brunom Paladinom. Poslikali bodo lončene posode, ki jih bodo nato vinarji napolnili z vinom. Sodelujoči vinarji, Aleks Klinec, Aleš Kristančič, Stojan Ščurek, Jean Michel Morel, Janko Štekar, Miran in Petra Sirk ter Aleks in Martina Simčič bodo te polnitve uporabili pri promociji svojih vin, v Plešivem pa bo nastala nova zbirka umetnin, ki bo s časom dobila vedno večjo vlogo v prepoznavnosti kraja. Za polnitev so avtorji projekta namenoma izbrali glino, material, ki je v antiki služil za shranjevanje hrane in pijače. Posode bodo tako spominjale na začetne postopke hranjenja vina in opominjale, da je treba posvetiti več energije ohranjanju okolja in ekološkim pristopom pri predelavi hrane.

Pokrovitelj dogodka, ki je tudi promocija poljske kulture v Sloveniji, je častni konzul republike Poljske v Sloveniji Nedjan Brataševec.

 

 

 

 

 

Evropska unija

Projekt je pripravljen s finančno pomočjo Evropske unije v okviru programa Phare CBC Slovenija/Italija 2003

©